Шуга

Шуга је заразна болест коже, коју изазива паразитскa грињa-шугарац (Sarcoptes scabiei).

Шугарац је микроскопски паразит који се размножава на површини коже, затим се укопава у кожу и полаже јаја. Тада се на површини коже формира осип у виду малих, црвених чворића, пликова или каналића, који веома сврбе. Занимљиво је да мужјак живи на површини коже у плитким ходницима и умире два дана након парења, а за преношење инфекције довољна једна оплођена женка.

Симптоми шуге су осип и јак свраб који се у почетку јавља само ноћу (свраб је најачи  током спавања, јер је изазван топлотом). Свраб настаје када женка шугарца копа канале да би у њима положила јаја. Чешањем се разгребу ходници и сами паразити. Тако може доћи и до бактеријске инфекције па је лечење теже. Код особе која је први пут заражена, симптоми се јављају 2-6 недеља након заражавања, а код особа које су већ имале шугу, симптоми се јављају у року од 1 до 3 дана.

Шуга се најчешће прво јавља на местима где је кожа најмекша и најтоплија:

  • на рукама између прстију;
  • на унутрашњој страни зглобова;
  • на унутрашњој страни подлактица;
  • у лакатним рупама, у пазуху;
  • око пупка, на препонама, на унутрашњој страни бутина, итд.

Шуга је врло заразна болест која се лако преноси са једне особе на другу, кроз директан контакт са кожом, може се пренети преко одеће или постељине заражене особе, али и сексуалним путем. Особа може пренети шугу од момента када се зарази до завршетка лечења.

Типично се јавља код људи са ниским хигијенским стандардом, али од ове болести може оболети свако. Лако се преноси у условима колективног смештаја (вртића, затвора, школа, старачких домова,…).

Дијагноза болести се поставља на основу клиничке слике, а потврђује се микроскопским и дермоскопским прегледом у кожним променама. Постоје неколико врста лосиона и крема које прописује лекар. Њима се маже цело тело како би се уништиле гриње и њихова јаја.

Шта треба урадити да не дође до ширења?

Укућани и особе у блиском контакту са оболелим треба да се обрате лекару који ће их упутити како да спрече настанак обољења код њих. Одећу, постељину и рубље који су коришћени неколико дана пре почетка лечења треба на одговарајући начин третирати, најбоље опрати на високој температури или хемијски очистити. Уколико нисмо у могућности да на овакав начин очистимо робу треба је ставити у пластичне кесе и оставити напољу. Обавезно је одржавање хигијене руку и свих предмета у кући. Ван човечијег тела шугарац угине за 5-7 дана.

Превенција шуге:

  • редовна  лична хигијена (прање руку, купање);
  • редовно прање и пеглање личне одеће, постељине;
  • не користити туђу одећу (нарочито не ношену);
  • поштовање хигијенских мера у заједничким просторијама.

Превенција се односи и на рано откривање симптома болести, правовремено лечење оболелих и одржавање личне хигијене особа које су биле у контакту са зараженим, као и едукацијом о начину преношења шуге. Најбољи начин да спречите шугу је избегавање директног контакта кожа на кожу са особом за коју се зна да има шугу.

24.10.2022. године

Бојана Ђукановић, стручни сарадник

Нада Кековић, васпитач

X