Супарнички покрети отпора у Србији

Ученици историјске секције у РЈ „Алекса Дејовић” су јако мотивисани да уче историју и да сазнавајући о прошлости, боље разумеју садашњост и будућност.

Ученици се труде да на необичан начин представе догађаје и личности из завичајне историје са којима се упознају и на редовним часовима.

Тако смо у уторак, 28.05.2024. говорили о супарничким отпорима у Србији на иницијативу ученика. Подељени у две групе, партизани и четници, као што је било и у лето 1941. године у Србији, ученици су износили своје ставове о начину борбе и коришћењу стратегије ратовања.

Група ученика у улози партизана је наводила разлоге за моментално ступање у рат, док је друга група у улози четника била за чекање погодног тренутка да се ступи у борбу са окупатором.

Оваква конструктивна дебата је довела до бољег разумевања оба антифашистичка покрета отпора који су имали различите идеологије, стратегије и националне политике.

На овај начин ученицима је лакше приближити догађаје и личности из прошлости, а стављајући се у улогу актера они добијају додатну мотивацију за боље разумевање савремених догађаја на нашој и светској сцени.

Линк!

Презентација!