Свети Сава – наша слава

Ученички центар Београд представља кућу за ученике из више од 60 београдских средњих школа. Различити по много чему, свима нама заједничко је да прослављамо првог српског просветитеља и учитеља – Светог Саву. Наша установа традиционално организује низ активности у славу првог српског архиепископа: током децембра одржани су Светосавски литерарни конкурс, Светосавски турнир у фудбалу и стрељаштву.

Најпре је одржан  14. Светосавски турнир у стрељаштву, 2.децембра 2021. Ученици су показали велику заинтересованост за овај вид спортског такмичења, а континуирано долажење у стрељану током првог полугодишта имало је своју круну у сусрету ученика из свих наших радних јединица.

Коначни пласман је следећи:

Девојчице екипно:

  1. РЈ „Карађорђе”
  2. РЈ „Стеван Чоловић”
  3. РЈ „Змај”

Девојчице појединачно:

  1. Николина Обрадовић, РЈ „Змај”
  2. Катарина Урошевић, РЈ „Алекса Дејовић”
  3. Нађа Винчалов, РЈ „Стеван Чоловић”
  4. Невена Миловић, РЈ „Карађорђе”

Дечаци екипно:

  1. РЈ „Карађорђе”
  2. РЈ „Алекса Дејовић”
  3. РЈ „Змај”

Дечаци појединачно:

  1. Михајло Марковић, РЈ „Петар Драпшин”
  2. Милан Милетић, РЈ „Карађорђе”
  3. Богдан Лазаревић, РЈ „Карађорђе”

Након стрељаштва, 8. децембра одржан је традиционални Светосавски турнир у фудбалу. Након паузе од годину дана, сви учесници били су жељни игре и доказивања, па је у најбољем спортском духу одржано надметање у најважнијој споредној ствари на свету. Најжељенији трофеј наше Установе остао је у витринама РЈ „Алекса Дејовић”, чији су ученици остварили три победе и заслужено вратили пехар у Дејовић. Одржано је и такмичење у женској конкуренцији, а највише су показале девојке из Карађорђа.

Током децембра наши ученици имали су прилике да пошаљу своје литерарне радовеу оквиру светосавског темата. Стручни жири није имао нимало лак задатак приликом одабира радова, али је ипак донео једногласну одлуку и наградио следеће ученике: прво место по оцени жирија добио је рад Стефана Костића из РЈ „Карађорђе”, друго место припало је Маши Микић из РЈ „Стеван Чоловић”, а треће Елени Голубовић, ученици РЈ „Петар Драпшин”.

Првонаграђани рад:

Надајући се да ће епидемиолошки услови дозволити одржавање Светосавске академије уживо, ученици и васпитачи РЈ „Петар Драпшин” припремили су пригодни програм  за наше госте, уз помоћ својих другова из РЈ „Змај”  и васпитача Јелене Драгићевић. Текст програма саставила је Мирјана Митић, стручни сарадник-библиотекар наше установе Нажалост, ни ове године, због епидемиолошкох разлога, нисмо у прилици да се видимо и дружимо. Зато смо, приправни као и увек, унапред снимили програм и с радошћу га делимо с вама, а у нади да ћемо следеће године имати прилику да се дружимо и заједно прославимо Савиндан, школску и славу Ученичког центра Београд.