Светски дан љубазности

Светски дан љубазности се обележава од 1998 године, 13. новембра, када је одржана Конференција о љубазности у Токију на иницијативу Светског покрета за љубазност.

Приметно је да љубазност у данашње време и није тако честа, јер су људи преоптерећени разним стварима које их окружују и није им баш пријатно када на исто питање треба да одговоре више пута, нису расположени за комуникацију. Малим знацима пажње, људима око себе показујемо да нам је стало до њих и својом појавом и понашањем поправимо и своје и расположење других. Зато, данас помозимо комшији, колеги с посла, рођаку, захвалимо се, осмехнимо се, пошаљимо лепе поруке драгим особама. Лепо понашање према другима је пожељно свакога дана, зато будимо љубазни према свима који нам се обрате, саслушајмо их, поклонимо им пажњу и разумевање, покажимо емпатију јер нам је она свима потребна.

Обележите Светски дан љубазности гестовима којима ћете другима показати да нисте себични, да вам је стало до њих, потрудите се да будете добро расположени и да ту позитивну енергију пренесете на све око себе.

Љубазност не кошта ништа, али много значи. Уважавајмо другачије од нас јер лепота је у различитости. Употреби магичне речи: хвала, молим, извини, изволите. Према савременој психологији љубазност према другима увећава нашу срећу, бити љубазан је пре свега једна здрава навика коју треба свакодневно неговати.

Љиљана Дашић, васпитач

РЈ ,,Стеван Чоловић“

X