Светски дан среће

Циљ обележавања овог датума је да се повећа свест о важности потраге за срећом, с обзиром да је потрага основни људски циљ.

Срећу чине мале ствари, свакодневне ситнице на које често ни не обраћамо пажњу. Потрага за срећом је основно право сваког људског бића, без обзира на то у каквим се условима налазимо и живимо.

Срећа је ментално или емоционално стање са позитивним емоцијама, које иду од задовољства до интензивне радости. Уколико желите да се осећате боље и да будете срећнији, не треба пуно, ево неколико могућности које ће вам помоћи:

  • Прихватите себе – поента је да уживате у благодетима које имате.
  • Уживајте у свему што радите – радите оно у чему уживате, немојте радити неке ствари због славе, моћи…
  • Живите за садашњост – не жалите за прошлим временима, за некадашњим неуспесима. Никако не брините о стварима унапред, на њих не можете да утичете.
  • Изаберите срећу – не плашите се да направите корак уназад и преиспитате своје циљеве. Овако флексибилан приступ захтева позитивно мишљење, заправо треба да изаберете да будете срећни.
  • Везе су важне – на нашу срећу веома много утичу други људи. Ако од њих добијамо подршку или се осећамо добро.
  • Мислите позитивно – срећне особе у свему виде позитивну страну.
  • Будите запослени – развијте своју личност да будете отворени, јаки, да волите друштво и дружење. Дружите се са људима, не затварајте се у себе.
  • Избегавајте поређења – не поредите се ни са ким, будите искрено срећни због туђих напредака и успеха.
  • Будите оно оно што јесте – као што не треба да се поредите са другима, тако не треба ни да мислите шта ти други људи мисле о вама.
  • Престаните да се бринете – не прихватајте себе превише озбиљно, срећни људи не брину, јер знају да се свакодневне бриге никада не остварују.

Срећа се креира, негује, а ми се боримо да достигнемо оно што нас води ка њеном испуњењу. Осмех окрепљује и подстиче оптимизам, насмејан човек има више успеха у комуникацији и увек је радо виђен пријатељ. Предуслов за срећу је бити иксрен!

Поред здравља, срећа би значила и осећај сигурности. Срећа је мала и може да се пронађе у сваком тренутку. Срећу чине три елемента: позитивне емоције, ангажовање и смисао.

  1. Позитивне емоције – то је оно што осећамо: задовољство, усхићење, топлина, може се назвати и тренутном срећом.
  2. Ангажовање – односи се на индивидуалну креативност која тежи ка постигнућем.
  3. Смисао – је увек у односу на неког другог укључује служење нечему за шта верујете да је веће од вас.

Срећа је осећај испуњености, доживљај да имамо и градимо нешто што нам је важно.

Будите срећни и насмејани!!!

РЈ „Стеван Чоловић“

Љиљана Дашић

Весна Морачић

Марина Џелетовић