Толеранција и љубазност

У свим радним јединицама Ученичког центра Београд одржан је низ активности којима су обележени дани љубазности и толеранције:

 

Активности реализоване у РЈ „Карађорђе“ поводом недеље толеранције

Радионице, активности, интервјуи, панои…

Као што је то већ обичај, важни међународни празници повод су да се у нашој РЈ разговара на суштински васпитне теме, да се налазе што креативнији начини за њихову реализацију. У недељи љубазности и Толеранције, у РЈ „Карађорђе“ васпитачи су на састанцима васпитних група нагласак ставили на чињеницу да треба да нам постане навика да оплемењујемо и негујемо своје односе како бисмо и сами постали бољи људи.

Стручни сарадник и васпитач Ј. Михајловић осмислиле су начине за практиковање љубазности у конкретном ученичком окружењу – у домској трпезарији и поставиле пано који ће инспирисати ученике да буду сусретљиви једни према другима и тиме успоставе нове и унапреде старе пријатељске односе. Одржале су радионицу са ученицима на тему “Љубазност и захвалност“, желећи да нагласе да само из унутрашњег осећања задовољства и среће можемо спонтано око себе ширити добро расположење и бити искрено љубазни према другима. А један од начина за то је развијање осећаја захвалности, нпр. кроз резимирање утисака дана и тражење онога што нам је макар на тренутак ставило осмех на лице.

Постављене су интерактивне мотивационе поруке за ученике – поруке које они могу да допуне нечијим именом или жељеном заједничком активношћу и дају је драгој особи.

Толеранција је тема коју је стручни сарадник са члановима Тима за вршњачку медијацију реализовао кроз активност о предрасудама и стереотипима, идентитету и толеранцији на различитост, а васпитачи М. Радовић и Д. Ивановић кроз Радионицу: „Различити, а једнаки“. Ученици су направили мини пано са цитатима који су им се највише свидели.   Акценат је био на разумевању практичне примене у различитим друштвеним околностима и тога шта за ученике представља толеранција.

У оквиру Новинарске секције, васпитачи С. Николић и А. Трифуновић су осмислиле три групе питања за ученике, на које су они усмено одговарали и тако снимиле занимљив и поучан кратак филм. Дискусија и самоанализа након сваког одговора драгоцени су за све учеснике, а овај филм ће бити повод за неке будуће разговоре на теме постојања предрасуда и толеранције према особама другачијима од нас.

 

У РЈ „Змај“ обележени су Светски дан љубазности и Међународни дан толеранције.

СВЕТСКИ ДАН ЉУБАЗНОСТИ

„КАДА ОСТАВИТЕ ТРАГ ЉУБАЗНОСТИ ЗА СОБОМ, ТИМ ПУТЕМ СЕ УВЕК МОЖЕТЕ ВРАТИТИ “

Шта је љубазност? Да ли се то осећање развило код нас? Негујемо ли га?

У време све израженијег вршњачког насиља заборавили смо на културу, домаће васпитање и лепе манире. Више смо усмерени на то ко ће више и горе да увреди, понизи и омаловажи слабијег од себе. На сву срећу, сачувала се и доброта у срцима младих људи. Још увек знамо да потакнемо искру љубави и пријатељства, да упутимо лепу реч, осмех и поглед. У данашање време љубазност је постала реткост, али уз безброј малих, наизглед безначајних гестова она успева да опстане, да наше унутрашње осећање доброте и топлине душе буде усмерено на људе које срећемо у дому, школи, градском превозу, улици… Љубазност је двосмерна улица, а позитивна осећања остају дуго присутна. Ако је неко љубазан, то значи да је вредан, да је вољен. Бити љубазан значи бити благ, срдачан обзиран, пријатан,услужан и доброћудан.

Кроз радионичарски тип рада са ученицима , истакнути су разлози због чега је неопходно неговати све ове особине код младог човека. Кроз овај тип педагошке активности у сарадњи са ученицима, истакнут је значај љубазности која подразумева праведно и једнако понашање у односу са другима, у циљу развијања свести код ученика и чињенице да морају бити учтиви према свим пријатељима и помагати им у било ком тренутку. Ученици су подстакнути да испоље своје виђење љубазног понашања, а на крају активности направили су „корпу“ са понудама љубазних порука другима. Још увек имамо снагу да отворимо срце за све, да урадимо за њих нешто добро, да упутимо љубазне речи које ће им дати прилику да се опусте, да направимо пријатно окружење и позитивну атмосферу, атмосферу пријатељства која зрачи добротом. Бити љубазан је наш избор. И зато нека нам не буде тешко да изговоримо ХВАЛА, ИЗВОЛИ, МОЛИМ, ИЗВИНИ!

Васпитачи Нада Кековић и Јелена Драгићевић

13. НОВЕМБАР СВЕТСКИ ДАН ЉУБАЗНОСТИ

Посматрајући понашање ученика у клубу приметио сам да се ствара превише буке без ваљаног разлога. Разлоге треба тражити у жељи младића да скрену пажњу на себе у присуству припадница лепшег пола. Упозорио сам их да таквим понашањем не остављају леп утисак. Искористио сам прилику да ученицима прикажем  филм едукативног карактера на тему љубазности.

Филм под насловом „ Да ли су љубазни људи увек поштовани“ је привукао пажњу ученика због теме коју обрађује. Након одгледаног филма  разговарали смо о поруци коју филм шаље односно да ли се љубазност исплати, али и о разлици између љубазности и флерта или завођења. Како ову појаву млади препознају и како реагују?

Васпитач, Милоје Кнежевић

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ

ЉУБАЗНОСТ И ТОЛЕРАНЦИЈА – ЛИКОВНА СЕКЦИЈА

У оквиру ликовне секције на два састанка ученици су радили радове на тему Светског дана љубазности и Међународног дана толеранције. Одзив ученика је био добар као и њихова заинтересованост за задату тему. Из ових радова се види како они доживљавају те појмове и појаве. На једној слици се може наслутити да је пут до мира трновит и обавијен жицом. Многи ученици су користили симбол руку, испружених или које траже помоћ. У сваком случају симболика је разнолика и може се тумачити на различите начине.

Васпитач, Снежана Ђуровић

ДА ЛИ СМО „МУЗИЧКИ“ ТОЛЕРАНТНИ ?

Толеранција је неопходан услов за комуникацију у савременом свету, а свакако је социолошки појам у друштву у коме се несугласице или различитост у мишљењу не решавају свађом, већ разговором и разумевањем. Музика као снажно средство комуникације послужила нам је као одличан пример, показавши нам да ли смо кроз музику заправо спремни да будемо толерантни једни према другима.

На музичкој проби одржаној 15.11.2022.год. са ученицима музичке секције дискутовано је о томе како да буду толерантнији кроз давање предности сопственом укусу у музици . Путем разговора са  ученицима, дошло се до сазнања да неко слуша рок, неко класичну музику, а неко реп. Свако од ученика износио је своје мишљење и представљао своју „омиљену“ врсту музике као „најбољу“. Кроз ту нашу музичку различитост, дошли смо до закључка да је најмање битно који музички жанр ученицима даје унутрашњи мир , ако не утиче на друштвено понашање, онда је потпуно прихватљив. Човек је онакав какав јесте и такав треба да буде све док не угрожава другог.

Кроз међусобну размену мишљења и различитих ставова, дошли смо до закључка да је евидентно да појединци не могу да разумеју како неко може да слуша различиту музику од њихове омиљене, али кроз размену утисака истицана је битност прихватања избора онога ко нам је по нечему другачији, па и кроз саму музичку уметност.

Васпитач, Јелена Драгићевић

СПОРТОМ ДО ТОЛЕРАНЦИЈЕ

Спорт омогућава платформу за учење и развијање вештина, као што су дисциплина, самопоуздање и лидерство, а уједно у спортисту укорењује принципе као што су толеранција, сарадња и поштовање. Када се нагласе ови позитивни аспекти спорта,  спорт може постати огромна сила за покретање позитивних друштвених промена у културама и заједницама широм света, јер има способност да трансформише животе појединаца.

Поводом Дана толеранције у РЈ „Змај“ организовано је такмичење у стоном тенису између ученика и ученица. Кроз такмичење ученици су научили да сарађују са другом децом, да прихвате себе и друге без осећаја супериорности или инфериорности. Циљ такмичења је да се промовишу позитивне друштвене вредности као што су толеранција, култура дијалога, ненасилна комуникација, фер плеј.

На овај начин кроз спорт и игру деци се даје прилика да се друже и играју са другима, те да одрасту у толерантне људе, способне да прихвате различитости међу људима.

Васпитачи: Милица Илић, Миодраг Подовац, Милош Касалица

ПОШТУЈМО СВОГ ДРУГА ИЛИ ДРУГАРИЦУ, ИАКО СМО РАЗЛИЧИТИ И НЕ СЛАЖЕМО СЕ У СВЕМУ

Толеранција је једна од најважнији вештина неопходних за живот у колективном смештају. Повод обележавања Међународног дана толеранције окупили смо ученике собних колектива у којима  ова вештина није на завидном ниво.

Уз презентацију са кључним појмовима везаним за толеранцију као што су суживот, уважавање, поштовање, трпељивост, праштање, пријатељство, уздржаност, итд. навели смо ученике да представе конфликтне ситуације из колективног живота које су супротне овим појмовима. Затим су сваку причу представили на друштвено прихватљив начин, уз објашњење погрешних корака и боље разумевање догађаја у којима су учествовали.

На крају је свако од њих написао шта је за њих толеранција:

„Трпељивост је када стално чистиш собу за другога“

„Суживот је када чекаш ред за купатило и не свађаш се“, итд.

Циљ ове активности је био развијање свести о значају толеранције у колективу, подстицање ученика на прихватање и разумевање различитости, на дружење и међусобно помагање, навикавање ученика на тимски рад и уважавање туђег мишљења.

Прихватање и разумевање различитости темељ је квалитетног живота читаве заједнице.

Толеранција се учи! Учимо сви заједно!

Александрија Караичић, васпитач

Бојана Ђукановић, стручни сарадник

 

Активности које су организоване у РЈ „Стеван Чоловић“ поводом Међународног дана толеранције и Светског дана љубазности

Дана 16.11.2022. године у РЈ „Стеван  Чоловић“ поводом Међународног дана толеранције, ученицима је приказан пригодан филм „Зелена књига“ – прича о различитости, толеранцији  и пријатељству.

Након одгледаног филма  поделили смо утиске и истакли важност толеранције у свим сегментима живота.

Жељана Вујић, васпитач

Организована је радионица „Толеранција у возу“. Циљ радионице био је подстицање уважавања туђих идеја, ставова и  начина живота. Бити толерантан значи бити свестан  различитости других и прихватање те чињенице у свакодневном животу.

Тим поводом  направљен је пано – Цвет толеранције.

Васпитачи, Марина Џелетовић и Весна Морачић

Важност толеранције и фер-плеја у спорту, васпитач Марко Чабаркапа указао је  кроз организовање  рекреативних активности.

Поводом Светског дана љубазности који се обележава 13. новембра, говорили смо о чину доброте, бриге и лепог понашања према другим особама као императиву.

Направљен је и пригодан пано.

Васпитачи, Љиљана Дашић и Дина Илић

Обележавање Међународног дана љубазности и толеранције у РЈ „Алекса Дејовић“

Једна од основних животних вештина човека, као бића способног да мисли, јесте сопсобност прихватања различитости и њено интегрисање у друштво. Уочавајући и прихватајући њену лепоту ученике нашег дома подстичемо на развијање толерантног односа према другачијем. Тако васпитавајући, усмеравамо развој младих ка формирању зрелих, одговорних људи који различитост јединки прихватају као богадство друштвеног окружења.

Кроз двонедељне активности са ученицима, васпитачи и стручни сарадник понудили су разноврсност садржаја позивајући ученике да се сходно својим афинитетима укључе у неке од њих. Дружили смо се кроз спортске активности и радионице, не заборављајући да је лични пример, нас који васпитавамо и подстичемо ученике на усвајање пожељних облика понашања, веома значајан.

Неке од реализованих радионица са ученицима су:

  • „Укључивање особа са сметњама у развоју у свет рада“;
  • „Буди љубазан“;
  • „Толеранција: јачи-слабији“;
  • Пројекција филма и дебата „Имам право на идентитет“.

Посебно интересантан је био квиз „Колико смо толерантни“ прожет разумевањем појмова и презентовањем интересантних чињеница на ову тему. Заједно са ученицима урађено је и неколико паноа – пано „Дан љубазности“,и „Толеранција“.

Након разговора реализованих у малим групама са ученицима – о праву да будем другачији, о разумевању различитости и неговању толеранције према другима, ученица Анђела Стајић је припремила кратку презентацију „Шта је толеранција?“ дајући свој закључак и поруку.

Током протекле недеље забележили смо неколико одговора ученика и желели да сачувамо фотографије са различитих активности, тако да је настао кратак видео којим шаљемо поруку да поштујемо различитост и пружамо подршку једни другима и учимо се толеранцији.

Током Недеље толеранције на инстаграм страници РЈ забележене су све активности реализоване са ученицима. Објављивали смо поруке у вези са толеранцијом, постављали питања о толеранцији, границама, емпатији, на која су ученици давали одговоре.

Посета центру „Звуци срца“ и промоција књиге Радисава Милића „Љубазност има укус еурокрема“ добро су прихваћене код ученика и оствиле снажан утисак о на њих.

У дворишту нашег дома одржано је неколико утакмица кроз различите спортове промовишући идеју фер плеја. У спортским активностима заједно су учествовали ученици, студенти и васпитачи нашег дома. Подсетили смо се и игре између две ватре у којој су ученици радо учествовали.

Остварена је сарадња и посета Дому ученика „Јелица Миловановић“. У организацији управника Влада Стијеповића и васпитачице Слободанке Марић, организован је едукативно-спортски догађај поводом Дана толеранције – о толеранцији и фер плеју на примеру одбојке. Едукативни део чинио је разговор  о  толеранцији са једне стране из угла васпитача, психолога, а са друге и из угла спорта кроз вежбе у којом су се ученици представили једни другима.  Нашу екипу је  васпитач Данило Шћекић саставио од ученика наше РЈ „Алекса Дејовић“ и РЈ „Карађорђе“, тако да смо на овај начин интергисали ученике из три различита дома. У опуштеној атмосфери, уз подршку осталих ученика и васпитача, управник и васпитач Немања Марковић придружили су се ученицима у игри.  Порука на крају сусрета је била – Ко је победник? СВИ!!!

Разговор о љубазности и толеранцији није завршен. Прожимаће наше напоре да се мењамо, сазревамо и растемо са нашим ученицима и у наредном периоду.

Презентација!!!

 

РЈ „Петар Драпшин“

Kао и сваке године, у РЈ „Петар Драпшин“ кроз бројне активности подстичемо развијање вредности попут прихватања богатства различитости, отворености, љубазности, слободе мишљења и поштовања туђих права.

У оквиру дебатног клуба, васпитачице Ана Јаблановић и Јелена Вицо су покренуле тему под називом „Колико смо толерантни на друштвеним мрежама“. Ученици су имали прилику да кроз ову тему размене мишљења, користећи се формализованом расправом сучељавају своје ставове и да једни од других науче нешто ново.

Сам Дан толеранције обележен је радионицом коју су одржале стручни сарадник Милена Станимировић и васпитачица Марија Матић. Ученици су, активно учествујући, освестили последице доношења прераних закључака о одређеној особи. Такође, код ученика је подстакнуто развијање емпатије и значај међусобног разумевања и прихватања различитости.

Васпитач Александар Племић  је организовао турнир у стоном тенису на ком је прво место заслужено припало ученику Страхињи Јанковићу. Циљ турнира био је подстицање фер-плеја и развијање такмичарског духа.

Стручна сарадница библиотекарка Мирјана Митић и васпитачица Ана Јаблановић одржале су радионицу на тему љубазности, кроз коју су ученици закључили да бити фин није тешко, нити скупо, али да осмех и лепа реч злата вреде.

Ученици су, уз помоћ васпитачице Ксеније Мијаиловић, одглумили замишљену сцену у собном колективу и направили кратак видео запис о значају неговања толеранције међу вршњацима.