Традиционално дружење домова у Лесковцу

У периоду од 25.11. до 27.11.2022. године наши ученици из Ученичког центра Београд су у пратњи васпитача били гости на сада већ традиционалном сусрету домова у Лесковцу у организацији Дома ученика средњих школа Лесковац. Такође, гости су били и ученици Пољопривредно-ветеринарске школе са домом ученика ,,Свилајнац“, такође у пратњи својих васпитача.

Ученици су првог дана присуствовали пројекцији српског филма ,,Вера“ из 2022. године. Филм је шпијунски трилер са елементима мелодраме инспирисан истинитом причом о српској Мата Хари Вери Пешић, шпијунки из времена Другог светског рата. Наредног дана уследио је обилазак хидроелектране у Вучју која је заштићен споменик културе и објекат од општег значаја за развој и историју електротехнике у свету, а саграђена је свега 26 година након ослобођења од Турака. Оно што ову хидроцентралу издваја од осталих јесте аутентичан канал који из реке Вучјанке спроводи воду до акумулативне станице. Ученици су имали прилику и да посете тзв. Ђокине вирове који су комплекс од два вира у средњем делу кањона реке Вучјанке и налазе се на 2 километра од Вучја, у непосредној близини већ поменуте хидроелектране. Занимљиво је да су ученици по повратку у Дом имали прилику да виде и некадашњу фабрику текстила браће Теокаревић, раскошне виле и куће у центру варошице. Пред сам крај обиласка знаменитости, ученици су посетили и хотел ,,Влајна“ који се налази на надморској висини од 750 метара и који је био симбол планине Кукавица и Вучјанског краја. По повратку у Дом организована су спортска такмичења ученика у стрељаштву, стоном тенису и шаху.  Ученици су се кроз спортске игре боље упознали, разменили искуства, остварили пријатељства и, наравно, постигли запажене разултате. Након такмичења уследила је организована журка за ученике на којој су се сјајно провели уз звуке омиљених песама, а за васпитаче је организована свечана вечера на којој су међусобно размењивали своја искуства у досадашњем раду са ученицима.

Овом приликом се захваљујемо добрим домаћинима на гостопримству, срдачном дочеку  и одлично проведеном времену у граду познатом по развијеној текстилној, хемијској и прехрамбеној индустрији, граду роштиља и кулинарских специјалитета.

Васпитач

Ксенија Мијаиловић