Традиционално дружење ученика и васпитача домова у Свилајнцу

У периоду од 16. до 17. марта и ове године организовано је дружење ученика и васпитача у Дому ученика у Свилајнцу. Ученици Дома из  Лесковца, Дома ученика средњих школа Београд и Дома “Патријарх Павле”, њих тридесетак, узели су учешће у спортским активностима. Организовано је опуштено, пре свега фер плеј, дружење фудбалера у сали Дома у Свилајнцу. Дечаци су међусобно одиграли пријатељске утакмице, без такмичарске тензије, а девојчице су се такмичиле у стоном тенису. Победнице нећемо посебно истицати зато што су сами такмичари нагласили да је задовољство игром и дружење било важније.

Љубазни домаћини су нам организовали и посету манастирима Покајница и Копорин. У Покајници су ученици чули занимљиву причу о настанку манастира и сазнали да је првобитно подигнут као црква брвнара у Старом Селу код Велике Плане посвећена преносу моштију Светог Николе. Цркву је подигао 1818. кнез смедеревске нахије војсковођа и народни старешина Вујица Вулићевић. Њен настанак у близини места на којем је Вујица Вулићевић учествовао у убиству свог кума Карађорђа тумачен је као чин покајања по чему је храм и добио име. Као мирска црква служио је до 1954. год. када је претворен у манастир.    У оквиру манастирског дворишта посетили смо и Завичајни музеј са експонатима из живота и времена Првог и Другог српског устанка.

Манастир Копорин је оставио посебан утисак. Задужбина деспота Стефана Лазаревића, сина кнеза Лазара, посвећена преносу моштију арханђела Стефана изграђен је после Ангорске битке  1406. Године, а по стилу градње припада касној фази моравске школе. Пажњу ученика привукао је  извор лековите воде поред манастира. Према предању извор је настао на месту где је деспот Стефан пао после рањавања. Вода се односи и чува попут богојављенске и даје тешким болесницима.

Васпитачи су ово дружење употпунили и разменом искустава у васпитном раду.