У посети Музеју историје Југославије

Ученици РЈ „Петар Драпшин“ су поводом изложбе О фабрикама и радницима посетили Музеј историје Југославије стекавши увид у сада већ историјску прошлост индустријског наслеђа која је била синоним за државни симбол.

Музеј историје Југославије је музејска институција основана 1996. године која сакупља, проучава и презентује различите предмете везане за историју Југославије. Априла 2013. је проглашен институцијом културе од изузетног значаја. У саставу музеја данас се налазе објекти — Кућа цвећа, Стари музеј и Музеј „25. мај“, укупне површине од 5 252 квадратна метра, као и парк површине 3,2 хектара.

Музеј поседује изузетну збирку предмета која је тематски подељена на збирку примењене уметности – броји око 4000 разноврсних предмета различите уметничке вредности, као и намештај, опрему и оружје занатске производње.

Збирка штафета има више од 20 000 штафетних палица израђених од различитих материјала, оригиналних облика и посебно значајних писаних порука из свих крајева Југославије.

Етнолошка збирка одражава богатство народне уметности из целе Југославије. Својом разноврсношћу, географским пореклом, естетском вредношћу и квалитетом убраја се међу највредније специфичне збирке ове врсте материјала.

Ликовна збирка броји преко 3500 експоната и настала је највећим делом од поклона разних друштвених и политичких организација, обичних грађана, познатих уметника, председника и других званичника.

Изложба О фабрикама и радницима бави се индустријализацијом на територији данашње Србије – од њених раних појава средином 19. века до данас. Презентована је разноврсна грађа коју чине индустријски производи, бројне фотографије које сведоче о различитим аспектима фабричког живота и видео-материјал, док други предмети и документација приказују руднике у Бору и Мајданпеку, текстилну индустрију у Лесковцу, Електронску индустрију Ниш, Комбинат Серво Михаљ у Зрењанину и Војно-технички завод у Крагујевцу.

Сања Дамјановић, васпитач