У сусрет Домијади – интерно литерарно и ликовно такмичење

Током протекле недеље одржана су интерна такмичења у литерарном и ликовном стваралаштву.

Најпре је у РЈ „Карађорђе“ одржано интерно такмичење из области литерарног стваралаштва, које представља селекцију ученика за предстојећу Домијаду, на којој ћемо наступати као Ученички центар Београд.

Одазив ученика је био неочекивано велики  ̶  чак 21 ученик из свих пет наших радних јединица, углавном чланови литерарних секција, се опробао у овом стваралачком подухвату. Извучено је пет тема и то: Свет који видим и који желим, Мој одраз у огледалу, Тренуци једне моје унутрашње борбе, Срце или разум и На прагу света одраслих. Ученици су писали прозне радове (14 састава) и поезију (седам). Након детаљне анализе радова, трочлани жири у следећем саставу: Сузана Николић, проф. српског језика и књижевности, Александар Племић, проф. руског језика и књижевности и Исидора Обрадовић, проф. српског језика и књижевности је одабрао три најбоља рада и два резервна.

На првом месту је прозни рад Петра Рачића, ученика из РЈ „Петар Драпшин“, на тему Тренуци једне моје унутрашње борбе. На другом и трећем месту су песме Стефана Костића и Александре Јовановић, из „Карађорђа“ обе на тему Свет који видим и који желим. Као резерве су одабрани радови Николине Ђокић, РЈ „Змај“ и Павла Милутновића из РЈ „Карађорђе“.

Два дана касније такмичили су се наши млади ликовни уметници. Изненађујуће велики број ученика био је право освежење, као и  подстрек свима да пруже најбоље од себе. Читаоница РЈ Карађорђе била је тесна да прими све заинтересоване ученике из наших радних јединица. Ученици су могли да бирају између две поставке мртве природе. Наш стручни жири: Дина Илић, дипл. историчар уметности, Јасминка Чолић, дипл.вајар и Ивана Вељашевић, дипл.историчар уметности имао је тежак задатак да одабере најбоље радове. Ипак, највише су показали Сташа Алавања, Мина Илин и Магдалена Карамарковић, а Милена Алмажанин и Софија Стевановић биће подршка и резерва својим другарима,

Одабраним ученицима желимо успешно такмичење на Домијади, а осталим ученицима се захваљујемо на труду и издвојеном времену, са поруком да наставе да негују своју љубав према писању.

Сузана Николић, члан жирија

Мирјана Илић, координатор васпитне службе