Ученички центар Београд у регионалном eTwinning пројекту

Ове године, Ученички центар постао је део региналног пројекта eTwinning. О чему је заправо реч?

Пројекат је укључио домове из Босне, Хрватске, Словеније и Србије и за циљ има да развије толеранцију међу земљама кроз међусобно упознавање и сарадњу ученика и васпитача из различитих домова ових земаља.

Идеја је да васпитачи током целе школске године сарађују са својим ученицима тако што ће испуњавати задатке на одређену тему. Тако је тема за месец септембар била да се направи лого пројекта, а онај лого који буде имао највише гласова ће представљати лого самог пројекта.

Наши ученици су вредно радили да одговоре на овај захтев, скицирали су, цртали и заједнички налазили решење које је требало да буде визуелна представа толеранције и уважавања различитости и готово сви су га направили чак и у дигиталном облику. Нажалост, лого неке од наших радних јединица се није нашао на победничком постољу, али је свакако најважније од свега била ентузијастична укљученост ученика у пројекат и њихова креативност.

Задатак за октобар месец је била израда презентације о нашим традиционалним јелима, као и спремање неког од традиционалних јела из других земаља. Ученици су се поготово у овом задатку забавили, јер су први пут у свом боравку у дому имали прилику да буду са оне стране кантине, да праве неко јело које никад нису до сад пробали и да квалитетно и стваралачки проводе своје време са другарима.

Овакав вид пројекта је нашао срдачан пријем у нашем Ученичком центру.Теме и задаци пројекта су подстицајни за наше ученике  у том смислу што су истраживачки, практични и кооперативни.

Ученици се показали да се радују креативним изазовима који се тичу традиције нашег народа и на тај начин изражавају не само свој таленат, креативност већ уједно и тимски, као и такмичарски дух.

Исидора Обрадовић