УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Настављамо са блогом из РЈ „Алекса Дејовић“

Добро дошли на наш блог! Након дуже паузе  – настављамо. Опет смо причале са Александром, али имамо велики разлог за то: Александар Петровски, ученик РЈ „Алекса Дејовић“ и члан Џудо клуба „Партизан“, на недавно одржаном Школском првенству у џудоу у Србији, освојио је прво место!!! Преносимо вам наш разговор

  • Честитамо на огромном успеху! Александре, када смо прошли пут причали, рекао си да тренираш џудо веома дуго. Да ли је ова медаља корак ка остварењу твојих снова?

Рећи ћу да је ово само један део мојих снова јер су они мало већи од награда на државном нивоу. Све иде својим путем и верујем да ћу успети да остварим своје снове када дође право време, а до тада ћу упорно радити да тако и буде.

  • Реци нам нешто више о такмичењу на коме си учествовао.

То су, заправо, била два такмичења – државно првенство за јуниоре (2001, 2002. и 2003. годиште), где сам освојио друго место и школско државно првенство, на ком сам освојио прво место. Такмичење је одржано између 12 до 15 најбољих џудиста средњошколаца у Србији (2003, 2004. и 2005. годиште).

  • Да ли си имао страх од неуспеха с обзиром на то да због целокупне епидемиолошке ситуације дуго нисте имали такмичења?

Тренирао сам баш доста. Због свих тих тренинга и напора нисам хтео да допустим да трема и страх утичу на мене, јер сам знао да се спремам за тај дан.

  • Да ли си очекивао прво место?

Увек се очекује прво место. У принципу, ако не очекујеш прво место и одеш само тако, боље и да ниси отишао. Шта год да је у питању, треба да се потрудиш да најбоље одрадиш.

  • Како изгледа припрема пред такмичење?

Трудим се да се што више фокусирам на себе и тренера. Припреме трају целе године. Углавном сваког дана имам тренинг, а некада и два пута дневно.

  • Ко ти је највећа подршка за бављење спортом?

Као прво, родитељи. Наравно, присутна је и подршка тренера и пријатеља, али родитељи су на првом месту.

  • Како си се осећао када су те прогласили за победника?

Осећај је веома леп у том моменту. Знаш да су се сва одрицња, труд и рад коначно исплатили и да ће се тек исплатити. Ово је државни ниво, трудим се да будем на европском или светском нивоу.

  • Виделе смо да си гостовао у емисији СОС канала, реци нам нешто о томе.

То је емисија коју води један од наших најпознатијих џудиста, Вук Рашовић. Емисију смо снимали недељу дана пре државног првенства. Причали смо о такмичењу, припремама, како се осећамо… Веома ми је драго што сам имао прилику да на националној телевизији причам нешто више о спорту којим се бавим.

  • Да ли успеваш све да постигнеш као и пре него што је почело такмичење?

Уз добро распоређено време, све може да се постигне. Трудим се да унапредим себе тако што гледам видео записе са поучним стварима, читам књиге. Сматрам да је увек битно радити на себи и бавити се стварима које те занимају у животу. Наравно, мене највише интересује џудо.

  • И за крај, реци нам нешто о даљим плановима.

Конкретно за такмичења, припремам се за европски куп у Сарајеву 18 – 20. јуна. За ову годину на државном нивоу сам све жавршио. Надам се да ће се у септембру одржати Школско светско првенство у Београду.

  • И ми се надамо, па да се опет дружимо кад освојиш још једну медаљу! Срећно!

А ускоро следи прича једне девојке из нашег дома…

Ученице Наташа и Ема