УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Дан физичке активности у РЈ „Змај“

„Дужност је да чувамо своје здравље, иначе нећемо имати здрав и чист ум.“  Буда

Сваке године 10. маја обележава се Дан физичке активности, који за циљ има подизање свести о значају кретања у очувању и унапређењу здравља. Ученици наше установе решили су да искористе лепо време и у складу са датумом се додатно активирају. Узели су лопту и игра је могла да почне.

Физичком активношћу се може назвати свако кретање тела које доводи до сагоревања калорија. Учествује у превенцији обољевања од разних хроничних незаразних болести као што су: срчане болести, шећерна болест, мождани удар, гојазност. Такође, има велику улогу и у очувању менталног здравља, посебно јер смањује ризик од настанка депресије. Било која умерена физичка активност помаже у борби против стреса. Напетост коју осећамо у стресу има и психичку и физиолошку подлогу. Редовно бављење спортом омогућава отпуштање ендофрина, хормона који изазива добро расположење и сузбија психички и физички бол. Зато се пријатније осећамо после физичке активности. Оснажује имуни систем, а сви знамо колико је битно имати добар имунитет, поготово у доба пандемије корона вируса.

Ако имате проблема са спавањем, вежбање ће вам помоћи да имате дужи и квалитетнији сан. Побољшаће вам се памћење и концентрација, па ћете бити успешнији у школи. Из претходно прочитаног, видимо да су благодети упражњавања физичке активности вишеструке. Ако нисте пасионирани спортиста и то је у реду. Довољно је да сваког дана издвојите 30 минута за умерену активност. Шетња, вожња бициклом, лагано трчање благотворно ће утицати на ваше психо-физичко здравље.

„Спорт је најбоље искоришћено слободно време које се проводи са друштвом.“

Иван Алексић РЈ „Змај“

Васпитачи:

Нада Кековић

Маријана Шешић