УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Легати у култури Београда V

КУЋА И АТЕЉЕ ТОМЕ РОСАНДИЋА

Кућа и Атеље Томе Росандића, Љубе Јовановића 3

Вајар Тома Росандић, једна од водећих личности културног живота Београда између два светска рата, поклонио је граду своју кућу са атељеом и покућством,  међу којима је и оригинални намештај обрађен његовим длетом. Ово здање представља културно добро и налази се под заштитом државе.

Посетиоци у аутентичном амбијенту могу да виде његова најпознатија скулпторска остварења (Ecce homo, Младост, Аутопортрет, Уморни борац, Распеће, Ускрснуће, Арханђел Михаило), као и  предмете примењене уметности (путир, тамњаница, шкропионик), које је уметник израдио у оквиру припрема за своје архитектонско и вајарско дело, Маузолеј Петриновић на Брачу.

Тома Росандић

ЛЕГАТ ПАЈЕ ЈОВАНОВИЋА

Легат Паје Јовановића, краља Милана 21

Легат Паје Јовановића смештен у једној од старих стамбених зграда у улици краља Милана 21. Салонски стан, у коме се чува заоставштина овог великана српског сликарства, није стан у коме је становао за време свог боравка у Београду, али је врло верно прилагођен да личи на његов студијо у Бечу, пошто су многи битни делови ентеријера управо пренети оданде. Поред тога, као део сталне поставке може се видети њјегов сликарски прибор, лична документа, дипломе и медаље, белешке, сећања и део преписке уметника.

У првој соби посетиоци се сусрећу са првом фазом сликаревог уметничког израза, која се заснива на пејзажима, у следећој соби су дела његовог периода историјског сликарства, а просторија која најимпресивнија свакако је соба са сликама портрета, на којима су модели често осликани у природној размери. Импозантни портрети његове супруге и музе на самом улазу у Музеј плене и употпуњују читав утисак.

Музеј Паје Јовановића

ЛЕГАТ „АТЕЉЕ ПЕТРА ЛУБАРДЕ”

Легат „Атеље Петра Лубарде”, Илинчићева 1, пре реновирања

Легат „Атеље Петра Лубарде”пажљиво негује и чува колекцију од 24 слике, 292 цртежа и графика, намештај, архивску и рукописну грађу, један део библиотеке и личне предмете. Адаптирањем куће уметника у периоду од 2008. до 2011. године, очуван је и конзервиран сав ликовни материјал, намештај, писма, белешке, скице, лична документа, калкови и фотографије.

Легат „Атеље Петра Лубарде”, Илинчићева 1, након реновирања

 

Ксенија Бурзан

Уредник културног програма