УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Уочи Светског дана заштите животне средине

Светски дан заштите животне средине обележава се у целом свету 5. јуна, са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине.

Светски дан заштите животне средине установљен је на првој Конференцији о заштити животне средине у Стокхолму 1972. године, а одредила га је Генерална скупштина Уједињених нација. Тада је било 113 земаља чланица УН, које су изразиле потребу о међународној  сарадњи, а са циљем заштите животне средине. Према неким изворима предлог да се 5. јун прославља као Светски дан заштите животне средине дала је делегација Југославије.

Овај дан је први пут прослављен под слоганом “Само је једна Земља” 1974. године. Током ових година биране су земље домаћини и теме које су одговарале највећим проблемима и изазовима (загађење мора, климатске промене, уништавање шума, кријумчарење дивљих животиња, итд.)

Цела трећа деценија 21. века биће у знаку очувања  биодиверзитета, а он је  значајан јер је темељ на коме почива читав живот на планети Земљи.

Заштита животне средине подразумева скуп различитих поступања и мера које спречавају угрожавање животне средине, са циљем очувања биолошке равнотеже. Под заштитом животне средине не подразумева се само заштита живота и здравља људи, већ и очување вегетације и животињског света.

Превеликим и неконтролисаним искоришћавањем природе (сеча шума, експлоатација рудних налазишта, загађење воде, ваздуха, земљишта, криволов, итд.), смањује се велики број број биљних и животињских врста, док поједине потпуно нестају. Уколико нестану биљке и животиње, неће бити ни људи.

Зато је Светски дан заштите животне средине прилика да будемо одговорни, дамо свој допринос како би сви заједно заштитили нашу животну средину. Широм света се организују све бројнији стручни и научни  скупови, изложбе, фестивали, саде се дрвећа, чисти своја околина-природа, прикупља рециклажни отпад, итд.

И зато, потруди се убудуће и ти, али не само на овај дан,  да будеш одговоран према природи- да садиш цвеће и дрвеће, да штититиш животиње, бринеш о води, ваздуху и земљишту и на тај начин даш допринос заштити животне средине.

Коришћење природе ДА, искоришћавање природе НЕ!

ЖИВОТНА СРЕДИНА – МИ СМО ДЕО ЊЕ, ЗАШТИТИМО ЈЕ!

Поводом обележавања Светског дана заштите животне средине, у радној јединици „Стеван Чоловић“ спроведена је акција уређења дворишта. На овај начин неколико ученика, хигијеничарка и васпитач су дали свој допринос у обележавању овог дана и тако показали како треба да се односимо према својој околини.

Ученици су заједно са васпитачем израдили и пано на ову тему.

 

Васпитач:

Бојана Ђукановић