УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// УОЧИ СВЕТСКОГ ДАНА ИЗАЗОВА 26. МАЈ – ОБИЛАЗАК ИЗЛОЖБЕ ОЛИМПИЈСКОГ КОМИТЕТА СРБИЈЕ „ПУТ ПРАВИХ ВРЕДНОСТИ“

Ученици РЈ “Алекса Дејовић” у четвртак, 13.05.2021. године, посетили су Галерију САНУ у Београду, где је организована изложба Пут правих вредности под покровитељством Олимпијског комитета Србије.

Прва целина изложбе посвећена је идејама олимпизма, које датирају из времена Пјера де Кубертена, личности која је оживела дух Aнтичких игара. Кратка прича о њиховом настанку представља увод у изложбу која се наставља кроз занимљиве приче о почецима Модерних Олимпијских игара 1896.године и олимпијским симболима.

Садржај друге целине представља хронологију учешћа наших олимпијаца на Летњим Олимпијским играма, од 1912.до 2016. године, са подацима о самим играма, друштвеним околностима које су их пратиле, и члановима наших делегација, као и мање познате занимљивости у вези са играма.

Ученицима је омогућено да виде најзначајније експонате Олимпијског музеја, од оснивања Српског олимпијског клуба 1910. године, преко првог учешћа Србије на V Олимпијским играма у Стокхолму, прве освојене медаље у Паризу 1924. године, до последњих успеха наших спортиста на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

Трећа целина изложбе обухвата архитектонско наслеђе београдских спортских терена и објеката, насталих у распону од два века (XIX и XX), а у контексту целокупне историје и архитектуре Београда у том периоду.

Изложба Олимпијског комитета Србије била је толико занимљива нашим ученицима да су изразили жељу да понове обилазак и уједно уживају у историји олимпијских игара и оствареним успесима наших спортиста.

Позивамо све заинтересоване да посете изложбу која траје до 30. маја, уз напомену да је потребна претходна најава, а због поштовања епидемиолошких мера.

Данило Шћекић, васпитач