УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Знате ли шта се обележава 31. маја?

На датум 31. 05. већ годинама се одржава СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА!

Овај дан је признат од Уједињених нација, а покренула га је Светска здравствена организација 1987. године.

Идеална је прилика да овим поводом скренемо пажњу на штетност дувана, да мотивишемо пушаче да оставе цигарете, а непушаче да их никада не пробају.

Статистички подаци указују да у свету број пушача ускоро достиже бројку од једне милијарде и да се последњих деценија овај број стрмоглаво повећава! Упркос многим, у међувремену донетим законима о забрани пушења и бројним ограничењима – побољшања нема. Према истраживањима, у нашој земљи слика није нимало боља него у свету.

Психичка зависност код пушача се јавља као неспособност појединца да психичку напетост контролише без никотина и конзумирања цигарета. Посебно задовољство особи која конзумира дуван доноси сам ритуал пушења. Цигарета постепено улази у живот човека, један дим по једна цигарета, уз кафу, за одмор, после  јела, уз алкохол, у друштву, за време телефонирања, на слављу, у самоћи, стресу…

Због лошег утицаја на живот и здравље, многи пушачи који желе да оставе цигарете пролазе кроз прилично тежак период одвикавања, покушавају чак и по неколико пута да прекину са овим пороком.Самим тим, ово стање може неповољно утицати на опште расположење и психичко стање особе која покушава да престане са пушењем. 

ДА ЛИ ЈЕ ДУВАН ДРОГА?ДА!

Дуван је дрога број један у свету по распрострањености, а број два по степену зависности коју изазива. Никотин је састојак дувана који доводи до зависности.Он ослобађа у мозгу супстанце које изазивају лепе ефекте као што су задовољство, будност, боља пажња, боље расположење, мањи апетит, смањују нервозу, напетост и страх па отуда долази и до лаког навикавања и зависности.

У прилогу вам нудимо презентацију о штетности дувана.

РЕЦИ „НЕ“ ЦИГАРЕТАМА!

Презентација!!!

Милица С. Буторајац

РЈ “Карађорђе“