УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// „Тамо где је лепо бити штребер“

„Тамо где је лепо бити штребер“ – Истраживачка станица Петница Интервју са – Маријом Милошевић, ученицом 3 разреда ГХМШ, Београд и дома Карађорђе.

Млади у науци  су наша будућност и потенцијал, њима треба да се поносимо и да у њих улажемо. Један од светлих примера наших младих талената је Марија Милошевић, ученица трећег разреда Геолошке и хидрометеоролошке школе „Милутин Миланковић“, полазница семинара геонаука у Истраживачкој станици Петница. Аутор је неколико научно истраживачких радова, као и  учесница неколико светских такмичења на пољу СТЕМ-а на којим је и постигла је сјајне резултате, а са нама је поделила  своја досадашња искуства и успомене на Петницу.

Шта је Истраживачка станица Петница?

Истраживачка станица Петница (ИСП) је самостална и независна институција која се бави развојем науке, образовања и културе. Њен главни задатак је највећим делом усмерен на младе ученике и студенте, као и на њихово упознавање са различитим  техникама, методама и садржајима у области науке и технологије.

Где се налази ИСП?

Петница се налази 7 км југоисточно од Ваљева, у централној Србији. Ваљево је удаљено 99 км од центра Београда. Комплекс ИС Петница садржи пет зграда: хотел, ресторан, зграду са лабораторијама, наставни центар и библиотеку са администрацијом. Простор је окружен негованим зеленилом са пријатним погледом на околину.

Ко све може да буде „петничар“?

Сви ученици средњих школа имају могућност да се пријаве за читаву серију семинара и курсева током једне године у кампусу Истраживачке станице Петница. Да би неко био петничар није потребно да та особа буде вуковац или било шта слично, напротив, једина потребна ствар је љубав према  науци и жеља за истраживачким радом.

Колико дуго си у ИСП?

Већ две године сам полазник ИСП, тенутно сам старији полазник семинара геонаука, на ком тренутно радим научно истраживачки рад на пољу геологије.

Каква су ти досадашња искуства у ИСП?

Петница представља једно прелепо искуство. Искрено, рад зна да буде напоран. Мислим да није прошао семинар, а да по повратку нисам преспавала цео један дан. Често сам знала да се нервирам, када не могу да смислим идеју за пројекат или када имам премало времена за реферат. Са друге стране, схватила сам да учење не подразумева само читање уџбеника и бескрајно памћење чињеница, већ може да буде интерактивно, креативно, духовито и занимљиво. Добила сам подстрек да се даље развијам. Наравно, не само то, стекла сам и незаборавна пријатељства, за која сам сигурна да ће трајати за цео живот, прве симпатије и свиђања као и јос много незаборавних успомена. Петница не преставља само један колектив, већ представља и породицу, у којој ћемо увек бити ту једни за друге.Зато бих свакоме најтоплије препоручила Петницу као једно од најлепших и незаборавних искустава.

Литерарна секција дома Карађорђе