УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// 14. фебруар

Половина планете обележава 14. фебруар. Било да је реч о нашироко распрострањеном и, нарочито, међу вашим вршњацима популарном Дану заљубљених или хришћанским свецима Св. Валентином и Св. Трифуном, издвојила сам основне информације и занимљивости, како бих вам приближила по чему се овај дан обележава широм планете.

Дан Светог Валентина, познатији као Дан заљубљених, у западној варијанти и Валентиново, празник је који се прославља 14. фебруара сваке године. Посредно или непосредно га обележава велики број људи широм света, иако је овај дан обично радан. У питању је празник Протестантске и Римокатоличке цркве.

Зашто је Дан заљубљених, дан свеца Валентин смештен средином фебруара? Веза према том датуму, том добу могу бити следеће:

Код Старих Грка је од средине јануара до средине фебруара био месец Гамелион у којем се обележавала светост брака Хере и Зевса.

У Античком Риму је 15. фебруар био дан кад се славио Луперкус, бог плодности (често приказиван полугол, обучен у кожу јарца). Девојка коју би глумац који је персонификовао Луперкуса дотакнуо, била би уверена како ће бити плодна.

У средњем је веку средина фебруара је била тредиционално сматрана као доба кад се паре птице.

  1. године енглески краљ Хенри VII званично је прогласио 14.фебруар за празник Светог Валентина.

Дан Светог Валентина је први пут са романтичном љубављу повезан у четрнаестом веку у круговима блиским Џефрију Чосеру, енглеском песнику позног средњег века. У то време, међу угледним људима била је популарна отмена љубав. До петнаестог века, ова пракса је прерасла у то да заљубљени своју љубав исказују цвећем, слаткишима и честиткама.

У Шекспировом Хамлету спомиње се реченица: „Сутра је Дан Св. Валентина“.

Савремена обележја Дана заљубљених су црвени срцолики поклони, играчке или фигуре у облику Купидона (староримског бога страсне љубави), плишаних меда, чоколада и бомбоњера…

У западним земљама уобичајено је да се за дан Св. Валентина шаљу љубавна писма, али она према традицији не би требало да буду потписана.

Српска православна црква обележава 14. фебруара по новом, односно 1. фебруара по старом календару, Светог Трифуна – једаног од Христових великомученика, који је пострадао за хришћанску веру, Прославља се као „Дан љубави и вина”.

Светог Трифуна славе многобројни еснафи, виноградари и механџије.

За оне који 14. фебруар обележавају као своју славу – Срећна слава!

За заљубљене порука да је лепо обележити овај дан, али да знају да се љубав негује, пружа и даје сваки дан.

Јована Јелић