УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Алкохолизам и млади

Истраживања, како код нас тако и у свету, указују на тренд пораста конзумације алкохола од стране младих људи. Подаци нису изненађујући. Проблеми нису нови. Разлози  које млади наводе за почетак пијења су слични па се може закључити да су проблеми младих у свету универзални. Различитости које постоје у смислу животног стандарда, уређености друштва, права и слобода грађана као да нису направиле разлику у размишљању младих.

Млади пију из својих разлога:

– највећи проценат је оних који се уз алкохол опуштају, најбоље се забаве при изласку, сматрају то нормалним стањем ствари. У порасту је употреба алкохола и од стране припадница лепшег пола,

– значајна је група младих која пије из досаде, када су у друштву (сви пију па морам и ја),

– употреба алкохола  помаже у лакшем прилажењу припадницима супротног пола, јача самопоуздање,

– млади људи се срећу са различитим породичним, школским, љубавним и другим проблемима. Одређен број ће олакшање потражити у алкохолу.

У Србији су истраживања показала да је чак 92,7% средњошколаца до своје 18. године имало искуства са алкохолом а њих 69,5% је пило и имало искуства пијанства. Алкохолна пића, углавном у време излазака у град викендом, конзумира 58,5% средњошколаца. Први контакт са алкохолом, у око 60% случајева, млади су имали у друштву вршњака док је њих 40% алкохол први пут пробало у оквиру породице.

Конзумирање алкохола није исто што и алкохолизам. Повремено пијење у друштву при изласку, на различитим породичним и вршњачким слављима не значи да ће појединац бити завистан. За бригу је ако су те ситуације све чешће праћене опијањима и изазивањем инцидентних ситуација. Давање већег значаја пијењу у односу на друге обавезе и интересовања нам указује да можемо ући у фазу зависности. Фаза зависности настаје као последица дуготрајније употребе алкохола. Потребно је благовремено реаговати и пружити подршку младом човеку како би се вратио на прави пут.

Већ годину дана траје борба за очување живота и здравља људи. Примењују се различите рестриктивне мере које у многоме утичу на свакодневне навике и потребе грађана. Млади нису поштеђени, напротив. Расте потреба за социјалним контактима дружењем, проводом и слично. Постоје покушаји да се заштитне мере игноришу па се организују журке и друге забаве затвореног типа. Ето прилике да се вратимо својим лошим навикама. Алкохол је у тим ситуацијама примамљив, баш нас фино опушта. Тако нам је  недостајао. Да ли ћемо тако решити проблем? Угрожавамо ли својим неодговорним понашањем најближе?

Шта појединац може да уради?

  • одлучи да не пијеш. Утичи на своје другаре да и они не пију. Проводите дружење на квалитетан начин, уз игру, радост и смех,
  • проводи више времена у природи, бави се рекреацијом, укључи се у акције зелених, упознај нове крајеве и људе,
  • имај своју визију, немој да други утичу на твоју будућност, улажи у знање и уколико си матурант буди веома посвећен припреми пријемног испита,
  • помози својој породици, поготово ако је у питању сеоско домаћинство.

Васпитач Милоје Кнежевић