УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Априлска виртуелна тура – најпознатија и најлепша места Београда I

Овог месеца “излазимо из затвореног простора” и дишући пуним плућима обилазимо места којима се Београд бескрајно поноси.

Обилазак започињемо АВАЛОМ – СИМБОЛOМ БЕОГРАДА И ЧУВАРОМ ИСТОРИЈЕ.

 

Средњовековни град-ЖРНОВ: Kако је Авала добила име!

Некада се на месту где данас поносно стоји споменик Незнаном јунаку на Авали чврсто уздизао средњовековни град-тврђава Жрнов или Жрнован.

Археолози тврде да је Жрнов, град на највишем врху Авале, био једно од шест најважнијих утврђења Србије, као и да је златно доба имао у време Српске деспотовине, а да је подигнут на захтев деспота Стефана Лазаревића.

Наводно је изграђен на темељима старе римске осматрачнице, а име је добио по жрвњу који је служио за млевење руде налажене у подножју брда.

После смрти Јаноша Хуњадија и Ђурђа Смедеревца 1456. године Османлије поново крећу на Србију и 1458. године заузимају Жрнов у покушају да освоје Београд што им не полази за руком. Са падом Београда 1521.године Жрнов почиње да губи свој стратешки значај.

Под Турцима добија име “Хавала” што значи сметња, препрека, па одатле и назив једине београдске планине Авала.

Авала је за Османлије представљала “праву разбојничку кулу, оловом покривену са које су господарили београдском околином, коју беху готово опустошили”.Временом, утврђење губи било какав стратешки значај, и негде од XVIII препуштено је зубу времена.

Премда непроцењив за српску историју, краљ Александар је решио да минира остатке града како би се подигао комплекс споменика Незнаном јунаку по нацрту чувеног вајара Ивана Мештровића.

Краљ је Мештровићева изузетно ценио, те је њему била препуштена не само градња неколико капиталних споменика који су украсили ондашњи Београд, али и предратну Краљевину Југославију.

Основе комплекса свечано су отворене на Видовдан 1934. године, а читав је завршен тачно четири године касније, што краљ Александар није ни доживео, страдавши у атентау у Марсељу.

AВAЛA – Eп.1 Плaнинa Aвaлa

Споменик Незнаном јунаку: Авала

Споменик Незнаном јунаку је једна од главних атракција Авале. На месту на коме се данас налази овај споменик, на врху Авале, у средњем веку налазио се град Жрнов. Одлуком краља Александра И Карађорђевића градња споменика почела је 1934.год а завршена је 1938.год. Споменик Незнаном јунаку дело је Ивана Мештровића. Мештровићев Споменик Незнаном јунаку, подигнут 1938. године, није први нити оригинални споменик незнаном јунаку на Авали.Први споменик подигнут је скоро 20 година раније. Подигли су га Немци пошто су 15.октобра 1915.године заузели планину Авалу. Немци су пронашли гранатом разнето тело младог српског војника. Како нису могли да га идентификују, сахранили су га на том месту. Изнад њега су поставили дрвени крст са натписом на немачком језику: “Непознати српски војник“.

Cпоменик Незнаном јунаку је симболично место одавања почасти свим палим ратницима наше земље. Поред тога, представља значајно уметничко остварење. У Мештровићевом опусу меморијалне архитектуре заузима посебно место као маузолеј јавне намене. Споменик од црног јабланичког мермера обликован је у једноставној класичној форми саркофага на постаменту са гробницом Незнаног јунака у средишту. Главне фасаде споменика фланкиране су каријатидама, персонификацијама жена југословенских народа – Босанка, Црногорка, Далматинка, Хрватица, Словенка, Србијанка, Војвођанка и Јужносрбијанка, чиме је на симболичан начин исказана идеја о јединству свих југословенских народа.

AВAЛA – Eп. 2 СПOMEНИК НEЗНAНOM JУНAКУ 

Авалски торањ

Телевизијски торањ на Авали (1965-1999 и 2010-) је торањ на планини Авала поред Београда.

Стари торањ на Авали је био један од заштитних знакова Београда, а путници који би друмом прилазили Београду знали би да су надомак града када би угледали Авалски торањ.

Стари авалски торањ је пројектован од 1959-1960. године, изграђен је у периоду од 1961. до 1964. године, и пуштен је у рад 1965. године. Био је висок 202.87 метара и једини торањ на свету који је за пресек имао једнакостранични троугао који је симболисао српски троножац за седење. Торањ су пројектовали архитекте Угљеша Богуновић и Слободан Јањић, као и конструктор, академик Милан Крстић, а изградња је била поверена грађевинском предузећу “Рад” из Београда. У торањ је уграђено око 4.000 тона армираног бетона, а врхунац изградње је била поставка 60 метара високе антене, тешке око 25 тона, коју је монтирала “Гоша” из Смедеревске Паланке. Ресторан који је био у гондоли на 118 метара висине је затворен 1970. године.

Торањ је срушен у бомбардовању НАТО алијансе 29. априла 1999. Уклањање остатака торња је почело од маја 2005. године и трајало је 2 месеца.

Авалски торањ је сматран једним од битних обележја Београда. Зато је донета одлука да се торањ обнови, а пројекат је урађен у институту ЦИП од августа до децембра 2005. године. Након овога су прикупљена почетна средства и градња новог торња је отпочела крајем 2006. године. Основано је и Друштво за обнову Авалског торња које је учествовало у прикупљању средстава за обнову.
Нови торањ на Авали се отворен 21. априла 2010. године. Торањ има два лифта, ресторан на 119. метру и видиковац на 122. метру висине. Укупна висина новог торња је 204.57 метара. Многи сматрају да због напретка технологије торањ више нема телекомуникацијски значај, док туристички потенцијал није искоришћен.

АВАЛСКИ ТОРАЊ

Споменик Васи Чарапићу; Авала

Василије Васа Чарапић, познат и као Змај од Авале, био је један од најистакнутијих бораца у устанку против дахија. Овај знаменити војсковођа рођен је 1770. године у Белом Потоку испод Авале, а погинуо 29. новембра 1806. у борби за ослобођење Београда. Сахрањен је у манастиру Раковица по сопственој жељи. Васа Чарапић данас има два споменика у Београду и околини. Један на Авали а други на месту где је погинуо – поред данашњег Народног позоришта у Београду. Београђани су по овом јунаку назвали и улицу у близини места где је погинуо – Од Кнез Михајловог споменика (односно Народног позоришта) до Калемегдана.

Планински извори, Авала

Осам планинских извора са чистом водом красе Авалу, а најпознатији су: извор Лединац, Сакинац, Каменац и Врановац. Излетници се овде увек могу освежити чистом изворском водом..

Планина Авала у Београду је једна од најпосећенијих зелених оаза нашег главног града. Са бројним интересантним садржајима за децу и одрасле, фантастичним погледом на београдске општине у подножју и културном  заоставштином, представља идеално место на које можете повести породицу на одмор, или пикник током врелих летњих дана.

Споменик совјетским ратним ветеранима на Авали

Октобра 1964.године спремала се прослава Дана ослобођења Београда у II светском рату. Специјални гости на прослави требали су да буду совјетски ратни ветерани који су учествовали у борбама за ослобођење Београда. На челу делегације били су маршал Сергеј Бирјузов и генерал-пуковник Владимир Жданов. На жалост, због неисправног уређаја за навигацију, авион је приликом слетања ударио у планину Авала. Погинули су сви чланови делегације и посада. На месту погибије, 1965.године подигнут им је споменик по пројекту вајара Јована Кратохвила.

СПОМЕНИК СОВЈЕТСКИМ РАТНИМ ВЕТЕРАНИМА, АВАЛА

За боље сналажење по Авали може се користити сл.карта-мапа

Ксенија Бурзан

Уредник културног програма