УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Дан, месец, година љубави

Савремени ужурбани живот је у знаку бриге о обавезама, настојању да се буде успешан, да се остане здрав.. Али, онда широм света људи застану да на један дан у фебруару одају признање љубави, поклањајући честитке, цвеће и слаткише ономе кога воле. У неким земљама је у пролеће или у лето, али дан љубави има свака нација.

У Јапану жене су те које домаћу, прављену чоколаду дарују свом драгом, а он им узвраћа поклоном месец дана касније, 14. марта, на „Бели дан“. У Италији парови размењују популарне чоколадице са лешником Baci (пољубац) које носе романтичне поруке. У Перуу цвет који се дарује је орхидеја, а у Данској цвет љубави је висибаба; уз њу ће данац анонимно својој драгој послати и забавну песму, а на дами је да открије ко је њен обожавалац.

Французи размењују прелепе љубавне поруке, а у Паризу, граду љубави, катанцима који се постављају на мостове заувек се закључава љубав једног пара, а кључ се баца у Сену. Свети Валентин, место у Француској, прекривен је цвећем на дан свог фестивала, обнављају се завети, сади се дрвеће у славу љубави.  У Мексику, овај дан је познат као Дан љубави и пријатељства, а у Финској и Естонији као Дан пријатеља, те се ни они који су сами неће осећати запостављено.

Али, сви ти слатки знаци пажње не смеју бити резервисани само за један дан. Сврха овог лепог празника је да нас подсети и инспирише да исказујемо и препознајемо љубав током читаве године. И да дарујемо љубав не само партнеру, већ пријатељима, породици, али и другима са којима делимо живот: у виду разумевања, стрпљења, осмеха.. Ово дивно осећање унеће у наш живот немерљиву вредност, даће му нову димензију и обојити радошћу. А нас саме обогатити задовољством и стрпљењем.

Не дозволите да вас страх или стид спрече да поклоните лепу реч, учините гест, јер све то је љубав у малом. А љубав садржи и једну тајну: немогуће је потрошити је..јер што је више дајете, она све више расте, у вама и око вас!

Данијела Илић