УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Међународни дан среће

Шта је срећа у овом несигурном свету промена и константног стреса? Како можемо да је достигнемо и одржимо? Тако значајан и универзалан појам тешко је дефинисати. Пођимо од тога шта срећа није. Она није у остварењу циља или постизању успеха на неком пољу (када завршим школу, када ме приме у клуб, када се заљубим, када се запослим…). Таква потрага за срећом је као трагање за дугом, јер се наши циљеви стално мењају и свака животна фаза доноси своје блиставе моменте и изазове, неких од њих се касније сећамо са носталгијом, а тешки тренуци су нам умногоме помогли да постанемо оно што јесмо. Такође, да успех сам по себи доноси срећу, не бисмо слушали о депресијама и проблемима многих познатих, успешних особа.

С друге стране, срећа не може бити ни константна позитивност, насмејаност и безбрижност. Прихватљивији је тзв. реално-оптимистичан став: стрес је неизбежан у животу, али не и његови негативни ефекти. Ако прихватимо стресну ситуацију, дамо јој значење и освестимо своја осећања, умањићемо њене негативне ефекте.

Срећа није ни индивидуални спорт, не можемо је практиковати сами… она свој коначни облик добија када је делимо са драгим људима, када је ширимо међу познаницима. А срећа је као зевање: заразна је. Поделите је гестом, комплиментом… Упутите осмех људима које срећете, обновите стара пријатељства, изразите захвалност, повежите се са другима. Делите оно што вас испуњава и чини срећним, подстичући и подижући ниво среће око вас.

Шта онда срећа јесте? Она је позитиван став, унутрашње задовољство, оно највредније што можемо да поседујемо. Она је енергија коју осетимо када радимо оно што волимо, биле то „велике“ или „мале“ ствари. Задовољство које се јавља када проводимо време у природи, када вежбамо и када смо активни. Испуњеност коју осећамо када негујемо нешто, помогнемо неком. Она је у увиђању моћи коју имамо да унесемо позитивне промене у живот другог.  Она је у љубави, пријатељству, хуманости, несебичности.

На крају, срећа је прихватање самог себе. Живот који се живи слободно и аутентично. Задовољство које осећамо крећући се ка остварењу својих потенцијала… помажући другима на том истом путу.

Данијела Илић, стручни сарадник