УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Међународни дан матерњег језика

Данас се широм наше планете обележава Међународни дан матерњег језика. Овај дан, 21. фебруар, установљен је од стране Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (Унеско) у знак сећања на студенте који су 1952. године убијени у Даки, јер су се борили за равноправност свог матерњег, бенгалског језика. Данас славимо љубав према матерњем језику, а затим и према свим језицима света, самим тим подстичући вишејезичност као део општег и личног културног блага.

У свету се тренутно говори око 6.000 језика, али постоји бојазан да ће се до краја 21. века овај број умањити и за две трећине, а све због одумирања матерњих. Оно што би требало да урадимо јесте да чувамо свој језик, а да се у исто време потрудимо и научимо неки страни. Да би један језик преживео, потребно је да има своје писмо, да се негује у школама, медијима, да се преноси млађим нараштајима. Како бисмо сачували језик и културу, неопходно је да што више читамо наше писце који негују наш језик у својим делима. Српски језик, као и многи други распрострањенији језици, је у опасности да буде угрожен од најезде страних речи из енглеског. Развојем технологије и развијањем друштвених мрежа, неминовна је употреба све већег броја страних речи. То је у реду, али покушајте да кад је год то могуће користите наше речи уместо англицизама, наравно осим када вам то звучи неприродно.

Држава Србија може се похвалити постојањем више од 30 етничких заједница, које говоре различитим језицима. Језици националних мањина користе се у образовању, медијима, администрацији, културном животу. Самим тим бројимо доста људи који су вишејезични, а из чега проистиче да је култура наше државе богатија и интересантнија. Појединци који говоре више језика свакако су отворенији ка другачијим ставовима, мишљењима и људима.

Важно је напоменути да познавање и очување матерњег језика не искључује познавање и учење других. Напротив, добро познавање матерњег ће поспешити познавање и учење осталих језика. Навешћу само неке од предности учења страног језика: добро је за ваш мозак јер га вежбате и повећавате капацитете за усвајање нових знања, отварате себи веће могућности запослења, развијате самопоуздање, повећавате креативност, имате пуно боља искуства на путовањима, а на крају вам помаже и да боље разумете ваш матерњи језик и културу.

Нису позајмљенице неизбежно лоше за језик, већ слабо познавање граматике и сиромашан речник сопственог језика. Стога, драги ученици, читајте, учите, образујте се и у складу са данашњим даном увек промовишите језичку културу и разноврсност.

Маријана Шешић