УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Међународни Дан превенције вршњачког насиља

Радионица ”Угрожавање личног простора”

Међународни Дан превенције вршњачког насиља обележава се широм света последње среде у фебруару. Све је почело 2007 године када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је ученик Чарлес Мекнил дошао у школу обучен у розе мајицу у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Због тог чина био је исмејаван и изложен насиљу од стране својих вршњака. Розе мајице тако постају симбол борбе против вршњачког насиља у школама широм света.

У оквиру обелеђавања Дана борбе против вршњачког насиља, реализована је превентивна активност у дому ”Алекса Дејовић”. Циљ радионице био је превенција ризичних облика понашања код ученика, превенција дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања.

Како је проблем насиља комплексан и мултидимензионалан овој теми се систематски приступило. Замишљено је да се обради циклус радионица који се односи на превенцију ових појава. Кренули смо од подстицања свести о важности личног простора и указали на насиље као фактор који значајно угрожава поштовање личног простора личности.

Ученици су проведени кроз сегменте: огледало, играње са границама, одакле насиље потиче… Анализирани су случајеви насиља у школи и дому као и опције за реаговање. Акценат је стављен на позив ученицима да насиље препознају и да на њега реагују на цивилизован и друштвено прихватљив начин.

Радионицу су реализовале Мирјана Лазић, стручни сарадник и Биљана Јанковић, васпитач  са ученицима нашег дома.