УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Неговање душе

Први април није само Светски дан шале.

Мало је познато да се овај дан обележава и као Дан за Екологију душе о чему говори следећи текст.

А, уистину, ко брине о души? Имамо екологију, бринемо о свему ономе што је споља и што долази споља. Све оно што у школама учимо је, такође, учење о нашем спољашњем искуству (колико је река, језера, руда, минерала, шума, фабрика, итд.). Плашимо се завиривања у душу и њене мрачне, неосветљене пределе. Тек са Фројдом је трачак светла осветлио непрозирни мрак који тамо влада. Убеђени смо да то споља загађује нас, а то шта је унутра, то је задатак неких професија. Фром је тачно говорио о ‘патологији нормалности’. То што је у већини не мора да буде и нормално. И није. Зато говоримо о екологији душе. Perdita tua ex te! (Пропаст твоја из тебе!) Да ли смо у довољној мери свесни тога? Технички смо додирнули, доспели и освајамо свемир, а остали смо неписмени у погледу душе.

Зaдржавање нерешених проблема, огорченост и фрустрација, стварају оклоп око наше душе и спутавају слободан проток енергије. Ево како можемо ослободити негативну енергију:

Опраштање
Праштање нам даје могућност да се повежемо и поново успоставимо унутрашњу размену. Управо, наша немоћ да опростимо, блокира размену унутар нас самих, и са другим особама, па се због тога осећамо одвојеним од људи.

Саосећање
Да бисмо опростили, треба доћи до емоционалне нежности саосећања, да не би остали у крутости осуђивања. Саосећање је оно што осећање љутње претвара у опраштање. На нама је да одлучимо да ли ћемо живети потпуније у сваком тренутку, или ћемо остати у недовршеној прошлости или увучени у оклоп против садашњости.

Емоције и осећања
Разлика између осећања и емоција постоји. Осећања настају као резултат онога што се дешава у садашњем тренутку, а емоције се везују за ситуације из прошлости.

Љубав
Љубав је кључна лекција за све енергетске обрасце. Када је наша енергија блокирана, срце је тврдо и тужно и нисмо у стању да се отворимо према спољашњем свету и другим људима. Оног тренутка када наша енергија поново слободно потече, можемо живети више у садашњости и осетити дарове љубави у свакодневним односима.

Сврха и смисао
Душу треба неговати пре него што се појаве проблеми, тешкоће, пре него што се емоције потисну и блокира се енергија. Сви смо склони да оклевамо у тренутку када треба да направимо преокрет у тражењу сопствене среће. Често, бесконачно одлажемо стављање ствари на своје место. Међутим, што дуже оклевамо, то се више идентификујемо са негативним стањем, и теже га се ослобађамо. Сопствену срећу треба ставити  на прво место, треба унети више шале и задовољства у све наше активности, па чак и у посао који радимо. Покушаћемо да набројимо оно најважније што можемо учинити за негу своје душе:
Физичко тело

 • Будите свесни свог дисања ̶  асимиловати више кисеоника и избацити више угљен-диоксида.
 • Сваког дана одвојите за себе један период времена који ћете провести у миру: покушајте са шетњом, опуштеним седењем, медитацијом или јогом.
 • Нађите времена за духовност кроз молитву, медитацију или контемплацију (мисаоно удубљивање).
 • Обратите пажњу на болест: симптоми нам говоре да у нашем животу постоји нешто што треба променити.
 • Научите да бринете о потребама вашег тела, које је мотор ваше душе.
 • Одмарајте се.

Односи

 • Повежите се са другима. Када сте са пријатељима активно учествујте у конверзацији и размени.
 • Развијте срце пуно љубави. Када сте с онима које волите, концентришете се на отварање срца.

Осећања

 • Развијте саосећање путем разумевања, прихватања и вољења себе и других, без обзира на њихове или ваше грешке.
 • Практикујте праштање; ослободите се прошлости.
 • Искључите ум и покушајте да не обраћате пажњу на критички глас у вашој глави.

Ментални ставови

 • Прихватите ствари онакве какве јесу; практикујте посматрање без осуђивања.
 • Научите да примате. Дозволите себи да примите оно што вам други дају.
 • Цените интегритет: проверите да ли су ваша дела у складу са вашим веровањима.

Креативност

 • Негујте осећај сврхе. Стално се питајте:„Шта је то што ја заиста желим да радим?“
 • Нађите времена да истражите и изразите своју даровитост. Будите сигурни да негујете своје таленте — они су гласови ваше душе.
 • Истражите своју креативност певањем, плесом, сликањем, писањем или израдом неких предмета.

Манифестујте своју визију. Своје идеале остварујте кроз рад.

Васпитач Александра Вујновић

РЈ „Карађорђе“