УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// 1. децембар – Светски дан борбе против СИДЕ

Светски дан борбе против АИДС-а обележава се 1. децембра. Болест која је, откад се појавила 1981. године у САД, до сада однела преко 25 милиона живота, и даље је присутна широм света. Светски дан борбе против сиде обележава се од 1988. године, а црвена трака, као симбол борбе против болести и солидарности са оболелима, установљена је 1991. године.

Према извештају Заједничког програма Уједињених нација за ХИВ/АИДС, у свету данас са овим вирусом живи око 38 милиона људи. У Европи их је 2,3 милиона, а да многи од њих нису ни свесни ове чињенице. Светски дан борбе против сиде усмерен је управо из овог разлога на подизање свести о потреби правовременог тестирања на вирус ХИВ-а, као и на смањивање стигме коју овај вирус носи.

У Србији, према званичним подацима, данас са вирусом ХИВ-а живи преко 3000 особа, а најновије процене УНАИДС-а показују да још око 1800 особа у нашој земљи не зна да је инфицирано ХИВ-ом. Код нас, највећи број заражених особа је старосне доби између 25 и 49 година, а већина заражених сазна да су инфицирани када су већ у фази болести.

Светски дан борбе против сиде, 1. децембар, обележава се широм света. У Србији сви заинтересовани могу бесплатно да се тестирају и информишу о овој болести у сваком од 24 института и завода за јавно здравље на територији Р Србије, као и у Заводу за здравствену заштиту студената у Београду. Свим грађанима је, током целе године, омогућено добровољно, поверљиво и анонимно тестирање и саветовање на ХИВ, а могу га без упута од лекара добити сви заинтересовани грађани који су имали неки ризик у ближој или даљој прошлости.

Филм, “Дечко који се стидео” су снимили волонтери Црвеног крста Палилула, на тему ХИВ/АИДС, намењен млађој публици, са јасном поруком, усмереном на превенцију ове болести.

Филм “Борба и нада – са ХИВ-ом се може живети” је снимљен у оквиру омладинског пројекта Удружења младих активиста Пећинци “Информиши се о ХИВ-у – промовисање здравих и безбедних стилова живота међу младима”.

Ксенија Бурзан

Уредник културног програма