УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// 1. децембар – Светски дан борбе против СИДЕ

Светска здравствена организација обележава Светски дан борбе против сиде од 1988. године. Она ради на томе да промовише важност да људи који живе са инфекцијом ХИВ-а имају право на превенцију и лечење, право доношења одлука у вези са својим здрављем, као и право на живот пун поштовања и достојанства без дискриминације. Поред тога, уколико се инфекција открије на време и ако се одмах крене са лечењем, особа оболела од ХИВ-а може несметано да живи.

Процењује се да је до сада у свету више од 35 милиона људи преминуло од ХИВ/АИДС-а, од чега 940.000 само прошле године. У Србији тренутно живе 2562 особе којима је дијагностикована ХИВ инфекција, а претпоставља се да у нашој земљи још око 800 до 1000 особа не зна да је инфицирано. Већина новооткривених ХИВ позитивних особа је узраста 20–49 година (74%), од којих је свака четврта млада особа узраста 20–29 година. Најчешћи начин преноса инфекције је незаштићен сексуални однос.

Саветовање и тестирање на ХИВ су потпуно бесплатни, анонимни и поверљиви. Не заказују се, а нису вам потребне ни било какве физичке припреме. Тестирање траје око 20 минута и могуће га је бесплатно обавити 365 дана у години.

Од 1995. године 1. децембар се обелешава као Светски дан борбе против СИДЕ. 1985 је проглашена епидемија СИДЕ у читавом свету и данас се сматра највећом епидемијом икада. Од последица обољевања од СИДЕ је умрло више од 25 милиона људи у периоду од 1981-2007. и према проценама СЗО данас више од 33 милиона људи је позитивно на ХИВ.

Само у Београду је до краја 2012. регистровано 2119 инфицираних, од којих је 1108 оболело, а 829 особа умрло са ХИВ-ом или од последица обољевања од СИДЕ.

У Београду БЕСПЛАТНО И АНОНИМНО тестирање на ХИВ и хепатитис Б се може урадити сваког радног дана од 8-12 часова у Градском заводу за јавно здравље (Булевар деспота Стефана 54а, четврти спрат, соба 72), као и у Заводу за заштиту здравља студената Београд, у Центру за превенцију СИДЕ и полно преносивих инфекција (Крунска 57, улаз из Браће Недић 18, од 9-17 часова).

НИЈЕДАН ЖИВОТ ИЗГУБЉЕН ЗБОГ СИДЕ-КОРИСТИ КОНДОМ!

СИДА СЕ ПРЕНОСИ:

Полним односом

– Са инфициране мајке на дете током трудноће, порођаја или дојења. Ризик да се роди заражено дете је 30 одсто.

– Путем заражене крви код интравенског узимања дроге коришћењем прибора за справљање и убризгавање дроге.

БИТИ ИНФИЦИРАН ХИВ-ом НЕ ЗНАЧИ ИСТО ШТО И БИТИ ОБОЛЕО ОД АИДС-а! Особа може и десетак година бити само инфицирана вирусом, а да при томе нема никакве симптоме болести и осећа се сасвим добро.

Празан период или “Window time” је период у трајању од 6 недеља до 6 месеци након инфекције, а просечно трајање је 2 месеца. Период пре 6-те недеље не зове се период прозора, зато и нема смисла радити рутинске тестове, јер ће бити негативни. Тек после 6-те недеље има смисла радити их јер њихова количина донекле постаје довољна да би се детектовала.

Сида, АИДС, ХИВ – све су то појмови који нас асоцирају на ову опаку болест. Међутим, у свакодневном говору већина људи прави несвесне омашке. Особа заражена од сиде и ХИВ позитивна особа нису синоними! Особа заражена вирусом ХИВ не мора да значи да има сиду – до активације је неопходно да прође између 2 и 10 година, зависно од општег стања имуносистема појединца.

Оно што је веома битно споменути је да се вирус не може пренети руковањем! Особе заражене овим вирусом су људи попут свих нас, само несигурније, крхкије и у страху да ће их други одбацити и избегавати.

„Како да му кажем да имам ХИВ и да је можда и он заражен? Имала сам потребу да побегнем на крај света и да не видим никога. А онда сам смогла снаге и рекла му, јер је живот у лажи гори од болести. Кад је човек ХИВ позитиван, мора да се окружи пријатељима. А ако неко неће да буде с вама, не треба за њим да жалите. Тетке су ми у дворишту добацивале: „Бежи ти, сидашице“ и однос са мајком је захладнео. Срећом, шефови на послу су показали разумевање и одобрили ми да радим четири сата дневно. “, једна је у мору исповести заражених особа. (Извор: www.блиц.рс)

Због разних предрасуда које постоје неопходно је разбити из једном за свагда !

Начини преношења ХИВ вируса :

  1. Најчешћи начин је сексуалним путем (вагинални, анални, орални секс) услед некоришћења кондома. Вирус може бити било где – у семеној течности, вагиналном секрету или у малој количини суза, мокраће или пљувачке. Упамтите, нисте сигурни уколико се распитујете о сексуалној прошлости свог партнера, јер увек постоји могућност да вас је слагао/ла. Најбоља превенција је да одете заједно да се тестирате.
  2. Тужна, али истинита статистика – уколико је трудница заражена, шансе да ће пренети вирус на свој плод пре, током или убрзо након порођаја је 30%. Ако доји, шансе су 50%. Међутим, уколико се породи царским резом и не доји новорођенче, ово мало недужно биће ће скоро 100% избећи преношење вируса !
  3. Сви стално слушамо о томе да се вирус може пренети путем заражене крви, али како конкретно ? Уколико особа која долази у контакт са зараженом крвљу има отворену рану на телу (медицински радник), шансе су огромне. Стручно руковање иглама и ношење адекватно опреме попут рукавица може спречити преношење вируса. Такође, уколико одлучите да се тетовирате или ставите пирсинг, добро проверите да ли се том приликом користи стерилни прибор.

Начини непреношења ХИВ вируса :

  1. Уколико сте се некад ухватили за шипку у аутобусу и помислили да ли је могуће да се тако заразите, одговор је – не ! Одговор је исти и када је у питању грљење, љубљење у образ, руковање, кијање, кашљање и контакт са сузама, пљувачком или знојем или размена предмета.
  2. Уколико се поштују уобичајене мере и принципи предстрожности, не можете се заразити коришћењем услуга лекара или стоматолога, као ни примањем трансфузије крви или добровољног давања крви или органа.

Шта је оно што ви можете урадите за себе и друге на данашњи дан? С обзиром да чак 40% особа широм света ни не зна да је заражена ХИВ-ом, најмање што можете учинити је да се бесплатно тестирате од 10х до 22х у ТЦ Делта цитy. Уколико вам је неопходна максимална дискреција јер сумњате да имате овај вирус или сте се већ тестирали и знате да сте позитивни, не оклевајте да позовете Мобилну сестру и да јој кажете све што вас мучи. Својим стпљењем, професионалношћу и адекватним саветовањем вам може итекако олакшати тежак период вашег живота.

Корисни линкови: линк 1, линк 2, линк 3

Здравствени клуб  РЈ „Петар Драпшин“