УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// ДИГИТАЛНА ПУТОВАЊА КРОЗ КУЛТУРУ У ДОБА КОВИДА

Сада када не би требало да излазите из својих домова и дружите са вршњацима, интернет може да понуди свакакве занимације.
Завршили сте домаће задатке и „онлине” наставу, проверили сте све друштвене мреже, завршили серију, помогли око кућних послова и даље имате слободног времена на располагању?
Због тога вам у наставку текста дајемо предлоге занимљивости из културе, у које вероватно још увек нисте завирили, а који вам могу помоћи да прекратите време и „изађете“ из дневне собе.

ПУТОВАЊЕ КРОЗ МУЗЕЈЕ

Многе установе културе одлучиле су да отворе своје дигиталне капије и омогуће корисницима широм света да завире у богате ризнице и културна наслеђа прикупљана вековима широм света. Ако до сада нисте имали прилику да посетите неке од најчувенијих музеја, сада је шанса да откријете бар део њихове поставке.
Ипак, не бисмо били праведни уколико не споменемо и једну од популарнијих страница на Facebook-у посвећену уметности под називом Museum without walls, која ће вам понудити збирку слика највећих уметника и то из скоро свих светских музеја. Фотографије ових уметничких дела су у високој резолуцији, а поред сваког од њих имате детаљан опис и информације о уметнику.

Такође, направљена је виртуелна изложба појединих музеја као што су рецимо Gugenhajm у Њујорку или Галерија Ufici у Фиренци.
Затим, British Museum у Лондону и чувени Luvr, су самостално на својим сајтовима омогућили виртуелне туре. Не треба заборавити на Народни музеј у Београду који је, такође, започео са виртуелним турама које можете пронаћи на њиховој Facebook страници.

ЧАСОПИСИ

Ретко коме би у регуларним околностима пало на памет да претражује часописе на Интернету, али у овим околностима је то одлична идеја. Сајт ISSUE, има богату колекцију бројних иностраних часописа о различитим темама, а да бисте их дигитално прелиставали, потребно је само да будете на друштвеној мрежи Facebook.

Часописи су приказани као штампана издања, а сам процес читања је значајно поједностављен, па веома лако можете зумирати текст и фотографије а да оштрина остане иста.

Е-КЊИГЕ

За љубитеље књига на страном језику, поред већ стандардног извора као што је Google books, издвојили и страницу Open Library.


Овај сајт читаоцима нуди велику базу различитих жанрова белетристике на енглеском језику, док се читање обавља једноставно, с обзиром на то да се књиге отварају у посебном readeru, попут PDF-а.

Виртуелна тура кроз тврђаве у Србији


Захваљујући сајту kompaskazesrbija.rs омогућене су 3D виртуелне туре Голубачке, Петроварадинске, Пиротске и Бачке тврђаве. Ово је права прилика да се упознате са споменицима културе у Србији, макар виртуелно, ако до сада нисте имали прилику за то. Можда вас баш ова тура мотивише да посетите неке од ових локација када то буде било могуће.

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ ИЗ КУЛТУРЕ

Позорисна представа „ЛОУНЛИ ПЛЕНЕТ” – туристичка тура кроз дис(у)топију
“Дане проводимо у мешавини осећања страха, апатије, цинизма, еуфорије, физичких активности, пролазећи кроз непрестане емоционалне ролеркостере. Лоунли планер представља слалом кроз могуће утопије И дистопије наших градова и наших интимности И фокусира се на неколико питања: Како користимо јавни процтор да преобратимо наша индивидуална питања И потребе у друштвена? Како спроводимо најелементарније интеракције са другим људима, предметима, бићима, док смо у позицији апсолутне неизвесности о томе какав све нас живот чека сутра? Ова представа рефлектује на свет прве половине 2020. Године, док истовремено покушава да промишља форме театра које се могу одвијати и упркос вирусу”
Изложба – Alan Ford у цвећарници југословенског детињства
До 31. јануара, обожаваоци култног стрипа могу погледати изложбу “Алан Форд трчи почасни круг”, у Београду (уз поштовање епидемиолошких мера). Изложба је у српску престоницу допутовала из Љубљане и посвећена је феномену овог стрипа у Југославију.

Васпитач: Александра Вујновић
РЈ „Карађорђе”