УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Коментар ученице Теодоре Дугић на филм, поводом обележавања Дана толеранције

Толеранција, пријатељство, приземност. Речи које одавно занемарујемо, а оне су кључ оба филма и једна од најважнијих ствари.

Данас су деца све суровија, што због лошег васпитања, проблема у породици и сав бес који носе, преносе на своје вршњаке. Деца се међусобно деле на штребере и „кул“ особе, на богате и сиромашне, на оне која носе оригинал или фуш, на оне који имају ајфон и путују по егзотичним дестинацијама, и оне који имају телефоне у складу са својим могућностима и летују код баке и деке на селу.

Болесну децу исмевају. Свако дете које није по њиховим мерилима, које је по нечему посебно, бива избачено из друштва, игре и окружења. Формирају се групице људи против њих. Родитељи не примећују, школа не реагује. Нека деца су способна да се томе одупру и супродставе, а на некима то оставља трајне последице и трауме. Оно што је све заступљеније у данашњем времену је он-лине насиље, ружно коментарисање, прозивање и прављење лажних профила.

Битно је да никада не будемо толерантни на било какав вид насиља. Битно је да одреагујемо и пружимо помоћ особи која је жртва.

Дом  ученика „Стеван Чоловић“