УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Mанифестација „Музеји за 10“ (од 9. до 15. новембар 2020.)

     Иако уведене епидемиолошке мере ограничавају могућности музеја да допру до своје публике у пуној мери, музеји у Србији су показали велику креативност користећи снагу друштвених мрежа и интернет платформи. Својим активностима у дигиталном свету музеји су помогли људима да што боље преброде изолацију, да се опусте и уклоне стрес.

     Истовремено, настављане су припреме за одржавање Манифестације „Музеји за 10“ у новом термину, од 9. до 15. новембра 2020. уз придржавање свих процедура прописаних од Владе Републике Србије, а које се односе на спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19.

     Како би још активније укључили публику, организатори су покренули Наградни конкурс: Представи свој музеј, којим ће публику позвати да у форми кратке видео форме од највише 3 минута представи свој омиљени музеј. Клипове можете представити на друштвеним мрежама, а најкреативније и наградити.

     Ове године се по шести пут организује манифестација Музеји за 10. 

     Овогодишња тема, која је уједно и тема Међународног дана музеја је: МУЗЕЈИ ЗА ЈЕДНАКОСТ: РАЗНОЛИКОСТ И ИНКЛУЗИЈА.

     Тема подстиче јачање разноликости и инклузије у установама културе и наглашава основну друштвену вредност музеја – потенцијал да створе значајна искуства за људе без обзира на њихову етничку припадност, пол, социоекономску позадину, ниво образовања, физичке способности, политичку припадност и верска уверења.

     Манифестација се одржава под покровитељстом Министарства културе и информисања Републике Србије. Све додатне информације  можете добити на мејл адреси: muzeji10@gmail.com

Ксенија Бурзан

Уредник културног програма

X