УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Међународни – Дан љубазности, Дан толеранције и Дан детета

     Дом ученика средњих школа Београд већ годинама у недељи од 13. до 20. новембра обележава три битна међународно призната дана – 13. новембра Светски дан љубазности, 16. новембра Међународни дан толеранције и 20. новембра Светски дан детета.

     Светски дан љубазности установљен је на иницијативу Светског покрета за љубазност у Токију 13. новембра 1998. године када је одржана конференција и том приликом донесена посебна декларација која говори о толеранцији и прихватању различитости. Ово је прилика да се поставимо изнад територијалних, културолошких или регионалних граница. У свакој љубазности клија љубав према комуникацији и људима, односно врлина да својим понашањем другима улепшамо дан или цео живот.

     Међународни дан толеранције установљен је 16. новембра 1996. године потписивањем Декларације о принципима толеранције од стране чланица Уједињених нација.

     UNESCO је Толеранцију дефинисао као поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у светским културама, а да би она постојала, морају постојати воља и спремност да се прихвати другачије од онога на шта смо навикли или у шта лично верујемо.

     Светски дан детета обележава се 20. новембра, а установљен је од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1954. године, са циљем да промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом, добробит деце у свету, као и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.

Програмска служба