УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Велики успех наших ученика на Светском такмичењу акордеониста

     На престижном Светском такмичењу – 70. СВЕТСКИ ТРОФЕЈ ХАРМОНИКЕ, на коме су част да представљају Србију имала и четворица ученика средње Mузичке школе „Коста Манојловић“, смештена у наш Дом и то у РЈ „Змај“ – Лука Симовић, Лазар Симовић, Влајко Јовановић и Јован Томић. Својим резултатима, засигурно су оправдали наша очекивања и одбранили боје Србије на најбољи могући начин! Овогодишњи Светски трофеј бројао је 110 чланова жирија из 50 земаља света, а велику конкуренцију није било тешко наслутити обзиром да се пријавило 750 такмичара…

     Било је неизвесно и узбудљиво пратити резултате до саме завршнице, али чекање се исплатило! Јован Томић осваја IV место, у истој категорији до 18 година Лука Симовић – VIII место, Лазар Симовић – X место (од 38 извођача, углавном из Кине и Русије), Влајко Јовановић – XXIII место такмичећи се у категорији са студентима.

     ЧЕСТИТКЕ НАШИМ ДРАГИМ УЧЕНИЦИМА И ЖЕЛИМО ИМ ЈОШ ПУНО ОВАКВИХ НЕПРОЦЕЊИВИХ ПРОФЕСИОНАЛНИХ  ТРЕНУТАКА У ДАЉЕМ РАДУ!!!

Јован Томић рођен је  05.10.2003. године, у Кладову. Завршио је основну музичку школу „Константин Бабић” као ученик генерације, у класи проф. Душана Новчића. Тренутно је ученик 3. разреда СМШ „Коста Манојловић” у Земуну. Учествовао је на многобројним концертима и такмичењима у земљи и иностранству и постигао велики успех. Осваја до сада 39 награда, углавном првих, на такмичењима: Такмичење хармоникаша у Књажевцу, Интернационални фестивал хармонике “Akordeon Art”, Интернационална манифестација “Дани хармонике” у Смедереву, Интернационални фестивал  хармонике “Akordeon Art” у Источном Сарајеву, Републички фестивал музичких и балетских школа Неготин, Интернационални фестивал хармонике “Мех фест”, Републичко такмичење музичких и балетских школа Србије, Међународни фестивал “Музичко пролеће” Смедеревска Паланка, Интернационални фестивал хармонике и камерне музике “Еуфонија”. Три највећа  музичка признања добија на такмичењу XV Starptautska akordeonistu “Naujene 2017” – Letonija 1. место; XIII Међународни дечији конкурс – Фестивал Словенске музике Белгород – Русија 2018, 2. место; Међународни конкурс “Кримско пролеће”, Крим – Русија 2019, 1. место.

Лука Симовић рођен је 02.11.2003. године у Ваљеву. Ученик је трећег разреда СМШ „Коста Манојловић“ у Земуну, инструментални одсек хармоника. Основно музичко образовање на одсеку хармоника стекао је у МШ „Живорад Грбић“ у Ваљеву, у класи Душице Тимотић. У току свог школовања освојио је 31 награду: 30 првих (13 Лауреата) и 1 другу на такмичењима хармоникаша у градовима Србије: Смедереву, Лозници, Смедеревској Паланци, Књажевцу, Лазаревцу, Крагујевцу и Београду, као и иностранству: Угљевику, Источном Сарајеву у БиХ и 6. место у Кастелфидарду у Италији (18,05/20). На 17. Смотри талената у Сремским Карловцима 2019, освојио је 3. место и 3 награде (2 прве и 1 другу) наступајући са хором. Најзначајније награде – Лауреати: Смедерево „Дани хармонике“ 2015, 2019, Београд „Мех фест“ 2015, 2018, 2019, „Београдски фестивал“ 2016, Лозница 2016. Угљевик  БиХ „Дани хармонике“ 2016, Источно Сарајево БиХ 2017, Лазаревац 2018, Београд Такмичење словенске музике 2019. Београд Републичко такмичење 100 бодова и апсолутни победник свих категорија хармонике 2016. године. Наступао је на бројним интерним, јавним часовима, концертима у Школи у Ваљеву, у Центру за културу у Ваљеву, на књижевним вечерима у ЦК, Музеју, на Данима пролећа у Ваљевској Гимназији, у Мадленијануму у Земуну, Галерији Коларца у Београду, на Дивчибарама, у Центру за културу у Смедереву, Лајковцу, Угљевику, у амфитеатру Универзитета у Источном Сарајеву, на сусретима Школа Ваљево – Велење, Ваљево – Лозница у Ваљеву и Лозници, на концертима победника у Лозници, Лазаревцу, Општини Чукарица – Београд, Гварнеријусу у Београду; на Концертима у МШ „Коста Манојловић“ у Земуну, у Београдској филхарнмонији, Новосадској синагоги, Скупштини града Београда, УЛУС-у, Спортском центру на Врачару, МШ „Даворин Јенко“ у Раковици, у Хотелу Москва испред Министарства просвете… Стручно се усавршавао слушајући концерте познатих српских и руских уметника на хармоници, учешћем на Мастер класу код Проф. Војина Васовића, у „радионици“ код Проф. Др Зоран Ракића. Школске 2015/2016. године је проглашен за најбољег ученика на одсеку хармоника ОМШ „Живорад Грбић“, Школске 2017/2018. године је проглашен за ЂАКА ГЕНЕРАЦИЈЕ ОМШ „Живорад Грбић“ у Ваљеву.

Лазар Симовић рођен је 16.04.2006. године у Ваљеву. Ученик је прве године СМШ “Коста Манојловић“ у Земуну. Наступао је на 22 такмичења у земљи и иностранству: Београду, Лозници, Лазаревцу, Смедереву, Књажњвцу, Параћину, Крагујевцу, Источном Сарајеву, Угљевику (Република Српска), Славонском Броду (Хрватска) и Кастелфидарду (Италија). Освојио је 27 награда: 25 првих награда, од тога 12 лауреата, 1 другу награду и био осмопласирани у Кастелфидарду (освојених 17.90/20). Најзначајније награде освојио је у Смедереву – Дани хармонике (2015). У Београду: Републичко такмичење и Београдски фестивал (2016); Мех фест (2017, 2019); Акордеон Арт (2017); Фестивал музичких школа Србије у  Параћину (2019); Републичко такмичење у Крагујевцу (2018). Поред учешћа на такмичењима хармоникаша, учествовао је и на такмичењу из солфеђа и теорије музике и освојио 4 прве награде. Наступао је на више концерата у Ваљеву и градовима широм Србије у којима је освајао лауреате. Школске 2015/2016. и 2016/2017. године био је проглашен за најуспешнијег ученика на одсеку хармонике.

Влајко Јовановић рођен је 20.11.2005. године у Ваљеву. Ученик је прве године СМШ “Коста Манојловић“ у Земуну. Основно музичко образовање на одсеку хармоника стекао је у МШ „Живорад Грбић“ у Ваљеву, у класи Душице Тимотић. Током досадашњег школовања наступио је на бројним такмичењима у земљи и иностранству: у Београду три пута на Београском фестивалу, такмичењу Словенске музике и Мех фесту, Лозници, Лазаревцу, Аранђеловцу, Књажевцу, Крагујевцу, Новом Саду, Сремским Карловцима, Источном Сарајеву, Угљевику (Република Српска), Кастелфидарду (Италија), два пута у Грацу (Аустрија), Даугавпилсу (Летонија), два такмичења у Вилњусу (Литванија), Белгороду (Русија), Славонском Броду и Пули (Хрватска), Loule (Португалија). Освоји о је 24 прве награде и једну другу и био седмопласирани на такмичењу у Кастелфидарду. Најзначајније награде: Светски трофеј у Португалији 1. Место 2019, Grad prix u Daugvapilsu – Летонија и Белгороду – Русија (2018). Лауреати освојени у: Loule – Португалија (2019), Вилњусу – Литванија (2018), Грацу (2017), Бечу (2019), Мех фест и Словенске музике (2019), Славонском Броду (2019), Београду – два пута на Београдском фестивалу (2018, 2019). Наступио је на бројним концертима у Ваљеву и градовима Србије (Београд, Лозница, Нови Сад, а такође и на концертима победника у Даугавпилсу, Белгороду, Вилњусу, Грацу, Бечу, Угљевику, Источном Сарајеву, Славонском Броду. Гостовао је на локалним и државној телевизији, а посебно се издваја учешће у ТВ програму у Белгороду у Русији. Школске 2017/2018. и 2018/2019. године, проглашен је за најуспешнијег ученика на одсеку хармонике. Добитник је Светосавске награде за допринос у области културе у Мионици 2020.

Васпитач: Јелена Драгићевић