УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Виртуелна шетња кроз Историјски музеј

Изложба „Краљеви и светитељи српски” у Историјском музеју Србије

     У Историјском музеју Србије је постављена изложба „Краљеви и светитељи српски”, у оквиру које посетиоци могу да искористе јединствену прилику и виде живот краља Стефана Дечанског, који се износи пред јавност само у посебним приликама, као и рукописе од изузетног значаја: Синтагму Матије Властара, насталу у Зети средином 15. века и Житије Стефана Дечанског са Службом Стефану Дечанском од Григорија Цамблака из 16. века.

     Изложба „Краљеви и светитељи српски”, ауторке Вање Вуксан, биће отворена до 20. новембра текуће године, а посетиоци ће и даље моћи да виде бројне драгоцености које сведоче о најзначајнијој српској средњовековној династији Немањић и епохи која јој је претходила: један од највреднијих предмета у Историјском музеју Србије – печатњак кнеза Стројимира, владара преднемањићке епохе, део каменог трона цара Душана из манастира Студеница, парапетну плочу из Дежеве, део збирке Музеја „Рас” у Новом Пазару, прву Дечанску хрисовуљу, оснивачку повељу манастира Дечани из 1330. године која се чува у Архиву Србије и многе друге значајне предмете.

     Изложба „Краљеви и светитељи српски” је сачињена од 12 тематских целина које описују прве династије преднемањићког доба, порекло и постојбину династије Немањић, симболички и титуларни карактер имена Стефан и Урош, значај патрона Светог Стефана Првомученика за династију, владарске инсигније Немањића, њихова столна места, тј. владарске дворове, улогу државних сабора, култ владара ратника, династичку лозу Немањића, процес стицања аутокефалије, процват задужбинарства, гробне цркве и светост владара.

     Изложба обухвата бројне оригиналне предмете (накит, оружје, владарски новац и рукописе), копије и репродукције фресака, икона и реликвија, које приказују богатство и разноликост сачуваног материјалног наслеђа државе Стефана Немање и наследника током два века власти и њихове изузетне доприносе не само на државотворним и црквенотворним пословима него и у областима просвете, књижевности, архитектуре и задужбинарства, изразито важног за династију, о чему сведоче бројне цркве и манастири, посебно Високи Дечани, Пећка патријаршија, Богородица Љевишка, Грачаница и Сопоћани, које је УНЕСКО уврстио на листу светске културне баштине.

     Посетиоци могу да посете изложбу сваког дана, осим понедељка, у периоду од 12 до 20 часова.

Ксенија Бурзан

Уредник културног програма