УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Обичаји за Дан заљубљених широм света

Данас, 14. фебруара прославља се Дан заљубљених, Свети Трифун код припадника православне вероисповести, односно Свети Валентин код припадника католичке вероисповести.

Дан заљубљених, Свети Валентин и Свети Трифун

  1. У Француској се на овај дан ките тргови и домови цвећем, срцима и љубавним порукама.
  2. На Филипинима се фебруара организују венчања које плаћа Влада ове земље.
  3. У Гани је 14. фебруар и Национални дан чоколаде!
  4. У Данској овај дан не прослављају само заљубљени парови. Поклоне и честитке размењују и пријатељи као и чланови породице.
  5. У Јапану, 14. фебруара жене поклањају мушкарцима поклоне, а они узвраћају знаковима пажње тек 14. марта!

У православним земљама, 14. фебруар се прославља Свети Трифун, којег највише обележавају виноградари, јер се верује да ће им он заштитити винову лозу од свих инсеката и болести. Записи о овоме проналазе се још у 16. веку што говори о дуготрајности ове традиције у нашој земљи. Виноградари кажу да „ваља” да се на данашњи празник пореже барем један чокот винове лозе и залије вином – да година буде родна, а од јесени вино слатко. Због овог обичаја, у источној Србији Светог Трифуна зову и Орезач или Заризој. У многим виноградарским крајевима Светог Трифуна славе и они којима он није крсна слава, понегде и заједно, па се на градски или сеоски трг доноси лоза која се залива вином и приређује се заједничка гозба. Домаћин или подрумар се сваке године мења, а трпеза би требало да буде што мрснија и што разноврснија.

Програмска  служба