УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Први април – дaн шале

Априлили: Знате ли како је настао 1. април?

Сви знамо циљ данашњег датума – срећа и смех – али сигурно су се сви бар једном запитали како је овај празник установљен. Како је настао дан шале и која је његова историја?

Оно што је још занимљивије је чињеница да не постоји тачно дефинисан одговор на постављено питање, постоје само теорије.

Порекло овог међународног празника датира још од библијских дана. Ова теорија истиче да се празник шале слави од када је Ноје први пут пустио голубицу да провери да ли се вода од великих поплава повукла. Да је то био први април потврђено је и у хебрејској Библији, као и у 71. сури Курана.

Још једна легенда везана је за слављење Нове године у средњем веку. Већи део Европе је славио тада 25. март, празник Благовести, као почетак празновања Нове године. Славље би трајало недељу дана, све до 1. априла. Према том тумачењу, они који су прихватили нови датум као дан Нове године збијали су шале са онима који су га и даље обележавали  до 1. априла.

Завршава се у 12 часова!

Иако је један од најпопуларнијих међународних празника, мало људи зна да је време за смицалице и шале дозвољено само до дванаест, до поднева.

Априлили…

Колико пута сте ви после неке шале узвикнули априлили? Да ли сте креативни када су у питању првоаприлске шале или су вам потребне нове идеје? Ми вам предлажемо неколико идеја за априлили шале.

  1. Замените типке на тастатури.
  2. Ставите неком со у кафу.
  3. Замените стик за пазух сапуном.
  4. Померите будилник, за два сата унапред или уназад.
  5. Бели део орео кекса, замените калодонтом.

Васпитач Невена Думановић