УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Седми међународни конгрес васпитача ученичких и студентских домова 25. и 26. марта 2021. године у Словенији

ИЗАЗОВИ ОБРАЗОВАЊА У ГЛОБАЛНОМ ДРУШТВУ“

Овогодишњи конгрес, седми по реду, одржан је 25. и 26. марта, на специфичан начин, како организаторима, тако и учесницима, као ново онлајн искуство, преко Zoom апликације. Дуге и темељне припреме биле су потребне због премештања у нову стварност, али то није засметало учесницима, њих око 140, из 11 земаља: Словеније, Србије, Северне Македоније, Хрватске, Француска, Немачке, Аустрије, Италије, Индије, Шведске и Велике Британије да се укључе у рад и допринесу стручном усавршавању, размени мишљења, остваре увид унутар и изван струке и допринесу учвршћивању професионалног идентитета васпитача ученичких домова.

Активни учесници програма конгреса били су и васпитачи наше установе, једини из Србије, (десет васпитача) који су од позива за учешће до завршних активности, веома одговорно и стручно урадили посао (писање резимеа као увод у тему, израда професионалних радова, израда презентација и снимање образложења уз презентације, припрема за дискусију и праћење дводневног рада конгреса уз укључивање у Zoom учионице, представљање радова и дискују са колегама учесницима). Целокупну активност пропратила, координирала, лекторисала радове, мотивисала колеге учеснике, и сарађивала са представницима Организационог одбора, Верица Крша, координатор службе за васпитни рад.

Радови су по оцени рецензената добили заслужено месту у Зборнику Конгреса, а презентације у видеотеци која броји 55 видео презентација професионалних радова и 20 кратких видео презентација ученика из пратећег програма (Омладинска секција).

Колеге из три наше радне јединице : „Карађорђе“, „Петар Драпшин“ и „Стеван Чоловић“ су били равноправни учесници са колегама бројних домова – 32 укупно, колико их је учествовало овом приликом.

Закључак је да су на конгресу стекли нова знања, контакте, подстицаје, мотивацију и били критични, упуштајући се у питања и садржаје будућности, комуникације, насиља, толеранције, компетенција васпитача, примере добре праксе, наравно и епидемије, учења на даљину, дигиталног света, слободних активности.

Питајући их за утиске добили смо следеће коментаре:

Даница Вуксановић: „Учешће на Седмом конгресу средњошколских и студентских домова у Словенији „Изазови образовања у глобалном друштву“ за мене је било веома пријатно искуство. Професионалност и љубазност организационог тима створила је изузетно пријатну атмосферу у којој су предавачи лако могли да успоставе контакт са изненађујуће  бројним слушаоцима. Све честитке Организационом одбору на осмишљавању и реализацији овог одличног концепта и похвале за сјајну реализацију, професионалност, срдачност, стрпљење. Било је то незаборавно виртуелно путовање  које је помогло да освестим нове могућности свог професионалног развоја. Иделан прилика да разменимо примере добре праксе и нове идеје, а све у циљу унапређивања васпитних активности у домовима.”

Љиљана Дашић: „Велика ми је част да сам била део значајног пројекта који говори о важној и комплексној теми тј. изазовима у образовању у глобалном друштву. Учествовањем сам дошла до многих сазнања, разменила искуства и теорије.”

Сања Ребић: „Сарадња која је била инспирација за нова професионална достигнућа и личне победе.”

Ана Петровић: „Учешће на  Седмом конгресу васпитача ученичких домова у Словенији било је феноменално искуство, све је одрађено онлајн и преко Zoom-а, организација, припрема, рад на самом конгресу протекли су на високом професионалном нивоу, а у исто време владала је пријатељска и опуштена атмосфера. Корисно и лепо искуство.”

Ксенија Мијаиловић: „Лепо и занимљиво искуство, чула сам доста поучних савета који ће ми користити у будућем раду.”

Марина Шекуларац: „Главни утисак са Међународног конгреса у Словенији из мог угла је тај што су сви учесници показали да је „лакше градити мостове, него градити зидове“; у реализацији овог подухвата било је потребно пуно стрпљења, знања и такта, а пресудан фактор је умеће организатора да испуне критеријуме свих учесника у овом пројекту и успешно реализују образовно-васпитни интерактивни конгрес на дигиталној платформи.“

Данијела Илић: „Oво стручно усавршавање је за све нас било право превазилажење ограничења сопствених очекивања, као и граница наших земаља, на један виртуелан начин.”

Мирјана Илић: „Учешће на Конгресу за мене је врло позитивно искуство. Прилика да чујем различита искуства и мишљења људи који се баве образовањем отворила је различите перспективе у сагледавању будућности васпитно-образовног рада. Било ми је задовољство да представим неке аспекте рада у нашој установи.”

Миона Ерцег: „Одлична организација Конгреса, сјајни модератори, конструктивне дискусије и занимљиво искуство.”

Заједнички утисак је да смо изражавали мишљења, постављали питања, размењивали искуства и постали свесни колико су такви састанци и едукације важни за наш лични и професионални раст.

Верица Крша

Координатор васпитне службе