УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Свети Трифун, Валентин и Дан заљубљених, 14. Фебруар

Четрнаести фебруар је дан када се прославља Свети Трифун у православљу, али и Свети Валентин у римокатолицизму, док неки славе Дан Заљубљених.

Свети Трифун, Свети Валентин и Дан заљубљених

Свети Трифун се у православној цркви прославља 14. фебруара и за њега се везују многе легенде и обичаји. Свети Трифун је рођен у селу Кампсади у Фригији. Живео је у трећем веку после Христа, био је велики Христов следбеник, али је живео сиромашно и смерно. Чувао је гуске богатих људи и тако зарађивао за хлеб.

За њега се везује легенда да је излечио ћерку римског имепратора Гардијана од злих духова, и да је награђен великим богатством, али га је поделио сиромашнима и наставио да живи смерним животом.

Император Дакије био је велики противних Христа и хришћанства и зато је Трифуна затворио у тамницу, а пошто он није желео да се одрекне Христовог учења, посечен је мачем 250. године. На дан његове смрти у Србији се прославља Тривундан, виноградарска слава, а верује се да Свети Трифун штити лозу од града и штеточина и да тог дана треба да отпочне и резидба, јер крећу воћни сокови.

У неким крајевима у Далмацији, Свети Трифун се везује и за заштиту од глодара,па се практикује отварање ормара преко ноћи. У Србији су многи овај празник узели за крсну славуи заштитника свог дома.

У римокатоличкој цркви тог дана празнује се Свети Валентин мученик, који је био храбар да се успротивиодлуци имепратора Клаудијуса и да тајно венчава војникекојима је то било строго забрањено, јер се веровало да су ожењени људи лоши војници. Зато га је Клаудијус погубио. Пре смрти, он је слепој тамничаревој ћерки послао једно писмо у коме јој се захваљује на свему, а у њему шаље и жути шафран, а по примању писма девојка је прогледала.

Дан Светог Валентина је први пут са романтичном љубављу повезан у четрнаестом веку у круговима блиским Џефрију Чосеру, енглеском песнику позног средњег века. У то време, међу угледним људима била је популарна тзв. отмена љубав. До петнаестог века, ова пракса је прерасла у то да заљубљени своју љубав исказују цвећем, слаткишима и честиткама. Савремена обележја Дана заљубљених су црвени срцолики поклони, голубице и играчке или фигуре у облику Купидона (староримског бога страсне љубави). Још од деветнаестог века, руком писаним честиткама место на тржишту одузимају масовно произведене честитке.

A за оне који су искрено заљубљени ово је само још један дан у години испуњен љубављу и пажњом.

Програмска  служба