УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Тура „необични музеји“ III део

Обилазак „необичних“ музеја настављамо обиласком

МУЗЕЈ МИНИЈАТУРНИХ КЊИГА – БАКУ (АЗЕРБЕЈЏАН)

Музеј минијатурних књига у азербејџанској престолници Бакуу једини је музеј минијатурних књига на свету, смештен у старом делу Бакуа, названом Унутрашњи град. Музеј је почео са радом 2. априла 2002. Музеју минијатурних књига 2015. године уручена је Уверење Гинисове књиге рекорда као „највећа приватнa колекција минијатурних књига на свету“.

Музеј минијатурних књига Баку први је и једини такав у свету.

Оснивач Музеја и страствена колекционарка минијатурних књига Зарифе Салахова (Zarife Salahova), која све те ретке примерке сакупља већ три деценије и њена колекција данас броји преко 6.500 књига.

У категорију минијатурних књига улазе само дела мања од 7.5 центиметара, а Салахова је изјавила да у њеној колекцији таквих има укупно 2.913, а додала је и да у колекцији има више од 2.600 микрокњига које се могу читати искључиво уз помоћ специјалних лупа.

Зарифе Салахова (Zarife Salahova)

Музеј је постао једно од незаобилазних туристичких места у Старом граду Бакуa, али и честа станица азербејџанских љубитеља литературе, јер је ипак реч о минијатурним издањима књига која су штампана у различитим периодима прошлости у 64 земље света.

У Музеју је изложена и најмања књига на свету, „Цветови четири годишња доба” (Shiki no Kusabana), највеће јапанске издавачке куће „Toppan Printing“. Ово дело садржи 21 страницу, а штампано је у димензијама 0,75 x 0,75 милиметара и могуће га је читати само уз помоћ микроскопа.

Међу најзанимљивијим експонатима Музеја су ретка издања, попут минијатурних дела „Picture of English History” из 1815. године, „Masses of St. Francis of Assisi and St. Anne” из 16. века, те минијатурни „Kur’an“ штампан у 17. веку.

Музеј минијатурних књига – Баку (Азербејџан)

МУЗЕЈ КЊИГА И ПУТОВАЊА – БЕОГРАД

Музеј књига и путовања у Београду основан је од стране Удружења Адлигат, невладиног, непрофитног Удружења грађана, које се бави унапређењем српске културе, уметности и међународне сарадње.

Удружење Адлигат потиче од стручног библиотечког термина који означава више разноликих књига повезаних у једне корице. Тај назив је симбол повезаности не само више књига у једним корицама, већ више генерација, култура, земаља и народа под једним кровом, у једној институцији.

Темељ институције Адлигат чини Библиотека Лазић, званично основана 1882. године , која постоји већ девет генерација.

Уз Библиотеку основали су Музеј српске књижевности и Музеј књига и путовања.

Поседују више од милион библиографских јединица, од чега више хиљада раритета.

У Музеју књига и путовања се представља развитак штампе и писане речи, различити појавни облици књига у свету, и приказује се развитак и значај књиге за људску цивилизацију.

Музеј представља српско издаваштво, штампу и писану реч, како у Србији, тако и у иностранству (сербику).
Музеј представља стране државе и културе путем пре свега књига, а затим и других експоната (предмети, филателија, нумизматика итд).
У  сталној поставци, између осталог, можете видети:

– више од 300 књига пре 1800. године;
– књиге на штапићима од бамбуса;
– магијску књигу из џунгле индонежанског племена Батак чији су листови направљени од палминог лишћа, а корице од костију;
– књигу на папиру направљеном од слоновог измета;
– јестиву књигу од пиринча;
– књигу на најквалитетнијој свили;
– прибор за писање књига од тиковог дрвета из Мјанмара;
– колекцију више стотина минијатурних књига, од којих је најмања величине свега 3,5 милиметара;
– књиге са резбареним корицама од дрвета;
– књиге са листовима од тиковог дрвета и од ручно прављеног папира из разних азијских и афричких племена;
– молитвенике са Тибета са корицама од мермера, из Монголије са украсима од жада.

И још много, много тога!

Музеј књига и путовања – РТС Квадратура круга

Програмска служба