УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Тура „необични музеји“ I део

Одлучили смо да вам у месецу марту представимо неколико „необичних“ музеја, како у свету, тако и код нас… необичних по ономе што у њима може да се види или по месту где се налазе.

Овомесечну туру започињемо посетом Малаколошког музеја у Београду (www. malakoloskimuzej.rs)

МАЛАКОЛОШКИ МУЗЕЈ – БЕОГРАД

Малаколошки музеј у Београду је музеј љуштура – морских, копнених, копнених вода и фосилних мекушаца (шкољки и пужева).

Поред многобројних експоната љуштура мекушаца, музеј поседује и збирку фотографија морских и копнених пужева голаћа.

У музеју поред музејских ескпоната, можете и „заронити“ у морске дубине и уживати у погледу на интересантну поставку најпознатијих шкољки и пужева Јадранског мора у њиховом природном окружењу.

Збирка Малаколошког музеја у Београду броји преко 500 врста (и преко 1.500 примерака) најатрактивнијих боја и облика шкољки и пужева из различитих крајева света.

Малаколошки музеј – водич

Авантуру настављамо „путовањем“ у Мексико, у обилазак Подводног музеја “MUSA“.

ПОДВОДНИ МУЗЕЈ “MUSA“ – КАНКУН (МЕКСИКО)

Подводни музеј „МUSA“ (El Museo subaquàtico de Arte) основан је 2008. године у Канкуну (Мексико) и представља један од највећих и најјединственијих подводних пројеката у свету (www. musamexico.org)

Ова незаобилазна туристичка атракција Мексика настала је као интеракција између уметности и екологије и представља збирку од преко 500 скулптура. Међу њима се налазе старији мушкарци, деца, труднице, пси и остале фигуре које фасцинирају рониоце широм света. Енглески вајар Џејсон деКаирес Тејлор (Jason deCaires Taylor), учесник овог пројекта и специјалиста за подводна уметничка дела, позитивно је утицао на ово подручје које је претрпело велику штету због неповољних временских услова, као и многих других фактора и тако стекао светску славу у очувању природе.

Наиме, све скулптуре које је направио, већином су продукт цемента, песка и остатака оштећених коралних гребена, који подстичу насељавање становника морских дубина и тако формирају вештачке гребене. Музеј је стекао невероватну популарност и на годишњем нивоу га посети преко 750.000 туриста.

Ко посети овај Музеј, ронећи са маском или из брода са стакленим дном може видети 500 скулптура постављених на дно океана.

Специфично је то да су скулптуре израђене од материјала који омогућава раст корала, у њима и на њима.

Колико год корали брзо или споро расли…уметност постаје жива,а скулптуре се мењају.

Подводни музеј „МUSA“ (El Museo subaquàtico de Arte) и Џејсон деКаирес Тејлор(Jason deCaires Taylor)

Програмска  служба