IV Филмски фестивал „Дани Сретена Аџића“ у Јагодини

У петак, 25. новембра, три екипе из Ученичког центра кренуле су пут Јагодине као представници својих радних јединица на филмском фестивалу „Дани Сретена Аџића“. Својим филмовима тамо су се представиле екипе „Карађорђa“, „Петра Драпшина“ и „Алексе Дејовића“.Овај специфични фестивал организује Дом ученика средњих школа „Јагодина“, па су нам они били и домаћини током викенда. У петак су нас дочекали љубазни и насмејани ученици дома, и сместили нас у собе које су нам овог викенда уступили. Истог дана, нешто пре 18 часова упутили смо се ка Факултету педагошких наука, на ком је одржан сам фестивал, где су пројектовани фимови учесника и најбољима додељене награде. Фестивал је отворила васпитачица Јелена Митровић, која је и његов оснивач, а уводни програм извели су ученици дома, као и музичка секција Факултета, која нас је почастила изведбама неколико нумера. Након тога почео је најзанимљивији и најважнији део фестивалског викенда – пројекције филмова. Задатак је био снимити комични филм који за тему има домски живот. Одгледали смо укупно двадесет ученичких радова из домова широм Србије. У првом од два дела имали смо прилику да видимо филм екипе из РЈ „Петар Драпшин“ под називом „Ми немамо те паре“ а у другом филм „Кад стигну прваци“, РЈ „Алекса Дејовић“ и „Љубав на домски начин“, ученица из РЈ „Карађорђе“. Нажалост, ниједан од филмова наших радних јединица није освојио награду, али је сваки пропраћен аплаузом. Највише смеха публике изазвао је филм ученика из Лесковца – „Љубав, компликована је то ствар“, па је логично што је и изгласан као најбољи од стране гледалаца.

Други дан боравка у Јагодини започели смо радионицом глумца и стручног сарадника Дома ученика средњих школа Ужице, Николе Поповића, који се потрудио да  учесницима да корисне савете за будуће филмске пројекте. Потом смо са њим и васпитачицом Јеленом размењивали утиске и давали предлоге за организацију следећег сусрета. Остатак дана био је садржајан и имао је за циљ боље упознавање овог града. У првој, јутарњој тури, најпре смо посетили цркву Светих апостола Петра и Павла. Чули смо да је она друга црква у Јагодини, да је подигнута у периоду од 1896. до 1899. године и да је дуго била највиша грађевина у овом граду. Потом смо обишли два музеја – најпре Музеј наивне и маргиналне уметности, а онда Завичајни музеј. У првом смо имали прилику да се упознамо са сталном поставком, али и да погледамо актуелну изложбу „Хватачи снова“, на којој је представљен избор аутетничних дела двадесет аутора неконвенционалне уметничке сцене Србије и Хрватске. Свима се посебно допала богата поставка у Завичајном музеју, а занимљиво нам је било и што је смештен у згради која је некада била Соколски дом, саграђен чак 1935. године. Након паузе за ручак, наставили смо обилазак града посетом Зоолошком врту. Недалеко од Зоолошког врта налази се и Музеј воштаних фигура, где смо имали прилику да видимо фигуре разних значајних и познатих личности попут Новака Ђоковића, Вука Бојовића, Вука Караџића итд. Па тако неки од нас сада имају „селфи“ са Путином, Карађорђем, Милунком Савић…

Овај дан, а и сам фестивал, заокружили смо дружењем на свечаној вечери за васпитаче и журци за ученике, а за сам крај журке су се спојиле да се одигра заједничко коло!

Кад се све сабере, захвални смо организаторима и домаћинима на лепом дружењу и  садржајном викенду и надамо се да ће се фестивал одржати и следеће године.

Трифуновић Аница, васпитач