Заборављене енциклопедије

Библиотечка секција и ове школске године наставља са радом. Као и прошле године, обрадићемо доста занимљивих тема из области језика и књижевности, анализираћемо наслове школске лектире и учићемо како да заволимо књигу и читање.

У току месеца септембра и октобра, у свим огранцима наше установе, одржано је предавање о енциклопедијама. Разговарали смо о „великим, лепим књигама“ које су данас, махом, неправедно, заборављене. Желели смо да исправимо ту неправду, да се упознамо са енциклопедијама и да их заволимо. Многима су енциклопедије још од најранијег детињства, на путу одрастања и учења, биле посебне књиге, које су се чувале, а многе и добијале у наслеђе од родитеља и других сродника.

Ученицима, који нису били у прилици да чују причу о енциклопедијама, препоручујемо да прочитају есеј о њима, јер су оне ризнице целокупног људског знања. Како свака библиотека на свету поседује енциклопедије које заузимају прве полице у низу смештаја хиљаде и хиљаде других књига, онда нам је јасно, колика је њихова важност за наш сазнајни свет.

Пожурите у огранке наше библиотеке, и пошто сада знате где се оне налазе, погледајте их, и прелистајте. Биће довољно само неколико минута да опчине и заокупе вашу читалачку пажњу. Верујемо, да ће после овог дружења са енциклопедијама, ваше интересовање да их читате бити веће.