Заједно

У свету у којем имамо све, а ипак смо незадовољни, имамо море пријатеља, а ипак се отуђујемо једни од других, у свету највећих слобода, ограничавамо сопствену личност, избегавамо да изразимо своја осећања и људскост.

У дому и даље, чувамо праве људске вредности, богатство људског контакта, дружења, размене, разумевања. У дому сте сарадници својим цимерима, саветодавци својим другарима, помоћ у учењу вршњацима.. Ту се склапају дугогодишња пријатељства и успомене које ће вам увек ставити осмех на лице.

Ту су васпитачи и стручни сарадници да вам пруже руке, покажу пут. Да укажу на ваше капацитете и могућности. Да подрже ваш развој и веру у себе. Да вас припреме за квалитетан и испуњен живот и међуљудске односе. Да буду ту као водичи, заштитници, пријатељи. Али, и да им ви својим присуством оплемените животе и улепшате расположење.

А када животни изазови постану претешки за ваша добра срца и паметне главе, не оклевајте да нам се поверите, затражите савет, потражите подршку и помоћ. Нисте сами. Увек имате некога коме је стало. Ко ће вам показати да сваки проблем има више решења и да на свако питање постоји одговор.

Данијела Илић
Стручни сарадник – педагог

 

Психолошко-педагошка радионица

Услед различитих животних околности и изазова, наш ментални простор може бити испуњен мислима и емоцијама које нас преплаве. Трагични догаћаји претходних  дана спадају у групу таквих. Један од добрих начина да се са њима суочимо је разговор. У уторак смо се у РЈ „Петар Драпшин“ окупили да разменимо мисли и емоције које су нас обузимале у претходних седам дана. Желели смо да креирамо пријатну атмосферу за разговор, игру, смех, контакт са пријатним и оним мање пријатним емоцијама као што су бес, страх, туга. Заједно смо откривали и размењивали стратегије за суочавање са њима, превладавање и опуштање.

Није тајна да нас живот некад изненади нежељеним дешавањима, али он ни тада не сме да стане. Разговор, дружење, смех, сузе, лепа књига, филм, представа, друштвене игре, спортске активности, боравак у природи….само су неки од лековитих начина да оснажимо себе и своје унутрашње ресурсе када наиђе стресан период. Тада је добро присетити се, и пробудити захвалност за све оне „ситнице“ које живот значе, а које се олако занемаре.

Милена Станимировић
Стручни сарадник – психолог