Жене династије Обреновић у Конаку кнегиње Љубице

У оквиру обележавања празника посвећеном женама, Конак кнегиње Љубице је отворио своја врата и нашим ученицима. Лепота духа прошлог времена, надухнуто приповедање кустоса музеја, као и вођење кроз поставку за тренутак нас је изместило у прошлост и отворило нову димензију сагледавања жена владара династије Обреновић.

Наиме, и оне које су биле мање омиљене у народу попут кнегиње Јулије, супруге кнеза Михаила, или краљице Драге, супруге краља Александра, оставиле су траг у историји кроз лични ангажман и снагу духа којом су мењале стереотипе понашања прикладног и подразумевајућег за то време. Образовање, самосвојност, умност, снага карактера која их је красила, и код њихових мужева изазивала je наклоност и поштовање упркос бурним и трагичним животним епизодама.

„Конак кнегиње Љубице је на нас оставио велики утисак. Било је лепо вратити се на тренутак у то време, видети њихов начин живота и додатно се упознати са њиховом историјом. Научиле смо доста о женском положају тог времена и колико су оне заправо утицале на образовање, културу и стваралаштво. Радо бисмо поновиле обилазак културне заоставштине наших предака.“

Ученице РЈ „Петар Драпшин“

До наредне посете прошлом које обитава у стварности корачаћемо лаганим корацима.

Сања Дамјановић, васпитач