„Звуци срца“ и мелодија коју шире међу нама

Ако примећујемо само оно што нас раздваја, заборавићемо све што нас спаја. Ако инсистирамо на ономе што нам је заједничко, превазићићемо оно што нас разликује. Сви смо ми особе у развоју.

На Врачару, недалеко од Чубурског парка, налази се јединствен простор где се осећају само позитивне вибрације, где можете попити пиће у друштву пријатеља или кућног љубимца или сами. Овде ће вас увек дочекати са осмехом и осетићете мир.

Током обележавања Недеље толеранције у РЈ „Алекса Дејовић“ одржана је радионица „Укључивање особа са сметњама у развоју у свет рада“ – ученици су наводили примере из свог окружења и окружења дома и школе. На примеру Радно-окупационог центра „Звуци срца“ разговарали смо о корисности постојања оваквих центара и дестигматизацији особа које раде у њему. На инсистирање ученика посетили смо ово дивно место. Са осмехом на лицу и пуног срца и позитивне енергије, договорили смо се да ускоро опет дођемо и доведемо и друге ученике. Овде се стварно осећају звуци срца!

Јединствено место отворила је Хуманитарна организација „Дечје срце“, простор за кафић обезбедио Град Београд, а Министарство за рад обезбедило опрему. Овде раде младе особе са сметњама у развоју са идејом да им се пружи подршка како би се осамосталиле и интегрисале у друштво. На овај начин повећава се њихова видљивост и укљученост у заједницу у којој живе. Такође, заједно са својим радним асистентима уче да одржавају хигијену простора. То је начин на који стичу добре навике и постају одговорнији. Наравно, и доприноси се превазилажењу предрасуда.

Овог пута, вапитачице Јована и Слободанка дошле су на идеју да се организује предновогодишња активност хуманитарног карактера, посета кафеу али уз поклоне које бисмо оставили испод јелке. Договорено је да акција буде спроведена на нивоу Ученичког центра. Све радне јединице радо су се одазвале акцији, припремиле новогодишње слатке и воћне пакетиће и честитке, а запослени у дирекцији дали свој допринос прикупљањем новца за кафе. „Звуци срца“ се састоји из три дела – продавнице „Срцотворница“ у којој можемо да купимо производе које су израдиле особе са сметњама у развоју, креативне радионице где, уз помоћ радних асистената, младе особе са благим сметњама у развоју стварају предмете који се продају – од идеје до реализације, и кафића. Још једна специфичност – не постоји ценовник. На столовима су срцолике кутије-касице у које се оставља износ за попијено пиће, по сопственом нахођењу.

Наши љубазни домаћини поносно су нам показали радионицу где, како кажу, настаје магија, где цртају, пишу и штампају поруке на цегерима и шољама које су сами осмислили, продавницу са креираним производима које грађани могу да купе, а затим смо уживали у предивно украшеном кафеу и одличној услузи, у ћаскању и лимунади, кафи или чају које су нам припремили уз прегршт осмеха и топлине.

Велика добробит овог центра за особе са сметњама у развоју је и на менталном и на физичком нивоу. Постајући корисни чланови друштва, расте њихово самопоштовање и осећај сопствене добробити, осамостаљују се и спремају за будући живот, а такође имају и прилику да изразе своју креативност и задовоље своје потребе и жеље.

Љубазни, отвореног срца, комуникативни, поносни на оно што раде, ширећи само искрене емоције и будећи такве код нас, захвални и добри домаћини, подсетили су нас на праве вредности. Захвални смо на гостопримству и драго нам је што смо их посетили и однели пакетићима са жењом да им улепшамо предстојеће празнике! 🙂