Радна јединица „Змај“

ИСТОРИЈАТ

Радна јединица „Змај“ је једна од пет радних јединица које чине Ученички центар Београд. Овај објекат се налази у самом центру Земуна, а основан је 1963. године. У непосредној близини налази се Спортски центар „Пинки“, Опера и театар „Мадленијанум“ и градски парк. До прелепог шеталишта поред реке је такође потребно само неколико минута.

У Радној јединици „Змај“ се кроз програмске циљеве и задатке остварује васпитни рад, али и повољни услови за здрав живот ученика, правилна и разноврсна исхрана и безбедност ученика и објекта.

Бригу о ученицима, како социјалну и психолошку, тако и родитељску, воде васпитачи. Ова радна јединица броји девет васпитача и васпитача који је задужен за ноћна дежурства. Поред васпитача постоји и стручни сарадник (психолог). Сви су високообразовани и њихова главна задужења су брига о школи, успех у школи, стварање услова за учење, помоћ при учењу, јачање мотивације, али и помоћ у решавању свакодневних животних проблема и превазилажењу препрека. Васпитачи као такви представљају велики ослонац ученицима.

Слободно време које ученици имају је од великог значаја за васпитни рад. Оно им не служи само за одмор, већ и као креативни продужетак активности према њиховим афинитетима и жељама кроз садржаје који су понуђени програмом. У складу са тим ученици добровољно учествују у секцијама које су им на располагању, а које су им истовремено и уживање и начин да што боље проведу своје слободно време.

ГАЛЕРИЈА

ВАСПИТНИ РАД

Главни носиоци васпитног рада су васпитачи. Поред васпитача ту је и стручни сарадник, као и управник радне јединице. Сваки васпитач има своју васпитну групу за коју је примарно одговоран.

Васпитним радом унутар групе тежи се остварењу здравог, креативног, подстицајног и сарадничког односа међу ученицима и васпитачима како би свако могао индивидуално да напредује и гради своју будућност у правцу у којем жели.

Посао васпитача је да планира, организује и реализује васпитни рад. Васпитач пре свега помаже ученику да се адаптира на нову средину, прати и усмерава учење, прати редовност похађања наставе, саветује, мотивише, храбри и оснажује за даљи живот.

Управник Радне јединице „Змај“ је Бранка Дамјановић, мастер професор шпанског језика, а стручни сарадник је Мирјана Лазић, дипломирани педагог.

СМЕШТАЈ

Радна јединица „Змај“ је мешовитог типа, а смештајни капацитет је за 168 корисника. На располагању су 42 собе, а тип соба је четворокреветне са посебним купатилом. У приземљу су смештени дечаци, а на спрату девојчице. Ученицима су на располагању четири учионице, компјутерска учионица, библиотека, сликарски атеље, сала за стони тенис, тв сала са пратећом аудио и видео опремом као и свечана сала. За спортско рекреативне активности ученицима је на располагању спортски терен.

Радна јединица прима ученике свих средњих школа, али због близине углавном овде конкуришу ученици из Економске школе Нада Димић, Медицинске школе Надежда Петровић, Саобраћајно-техничке школе Земун, Графичке, Музичке школе Коста Манојловић, Правно-биротехничке школе Димитрије Давидовић, Политехничке школе, Техничке школе Змај, Електротехничке школе Земун,…

Радна јединица располаже савремено опремљеном кухињом са трпезаријом. Трпезарија је капацитета 48 места а ученици свакодневно имају разноврсну и квалитетну храну на располагању. Цео објекат је под видео надзором.

РЈ „Змај“ 360°

КОНТАКТ

РЈ „Змај“
Улица: Александра Дубчека бр. 1, 11000 Београд
Телефон: 011/21 93 608; 011/3167 022
Управница: Бранка Дамјановић, проф. шпанског језика
Е-mail: zmaj@ucenickicentar-bg.rs