Програмска служба

Програмска служба Дома ученика се налази у Добрињској 11 у Београду.

Примарни циљ и суштина деловања ове службе је брига о квалитету расположивог слободног времена ученика.Кроз тимски рад на одређеним пројектима, као што су припрема драмских приказа и позоришних представа за децу, рад на еколошким програмима заједнички одласци на такмичења, излете и спортске сусрете, упознавање са градом у коме бораве четири године, постижемо да се ученици квалитетно друже и пре свега едукују у пријатној и опуштеној атмосфери.

Наши ученици су победници многих такмичења, а квалитетно су се презентовали и у широј јавности.

Многи остају са нама у контакту и по завршетку школовања или постају наши сарадници.

 

Београд, ул. Добрињска 11

Тел./факс. +381/113223454

E-mail: programska@ucenickicentar-bg.rs

Контакт особе :

Конверзација: енглески, руски, француски, румунски

КУЛТУРА

У школској 2019/2020   с е г м е н т   к у л т у р е   изгледао је овако:

Прво полугодиште започели смо традиционално укључивањем у Дане европске културе баштине и посетом Ноћи истраживача.

Трудећи се да што боље искористимо прелепе јесење дане ученике смо водили у септембру и октобру  у посету Зоолошком врту, разгледали су Београд са река, реализовали смо програм „Љубавна шетња Београдом“.

Позоришту смо као и увек посветили пуно пажње, али опет ове године на такође специфичан начин.

Као и увек и Радне јединице и Програмска служба су имали своје предлоге, тако да су ученици гледали у Народном позоришту представу „Балкански шпијун“, Зведара театру „Осама – Касаба у Њујорку“, „Утопљена душа“ Београдско драмско позориште, “Флорентински шешир“ у УК „Вук“, као и „Јазавац пред судом“ у позоришту Славија.

Специфично је то што смо наставили да укључујемо ученике у театарске форме,невезане за класична позоришта.

Ово значи да су ученици у Академији 28 и Дечијем културном центру гледали представе које су изводили њихови вршњаци, а актуелне по тематици за њихов узраст „Сви смо ми приче, а која је твоја“ и “Прича са Западне стране“.

У оквиру  сарадње са педагошко психолошком службом, гледали су „Љубав у доба кокаина“, специјално за ученике првих разреда.

Музеји су наша обавезна дестинација, тако да смо на захтев ученика поново посетили Музеј илузија.

Ученици су гледали филмове „Дневник Диане Будисављевић“ и „Слуга“.

Од великих манифестација као и сваке школске и ове године ученици су били на Сајму књига и Фестивалу науке .

Такође су имали прилику и да у ЦК „Влада Дивљан“ гледају концерт Националног ансамбла „Коло“.

Дан Дома, тридесет прву годишњицу смо обележили у Малом позоришту „Душко Радовић“. Ученици, чланови Студија глуме су извели мини представу „Ја домац“ коју је специјално за ову пригоду написао наш бивши ученик, цео програм ишао је под називом „Сасвим обичан дан“, а посебно задовољство је било чути хор, камерне саставе и камерни оркестар нашег Дома под диригентском палицом  њихове васпитачице, етномузиколога Јелене Драгићевић.

По договору и редоследу од прошле године, Радна јединица „ Змај“  је реализовала програм обележавања школске славе Св.Саве, где је поред ученика те Радне јединице, такође учествовао хор Дома и ученици МШ „Коста Манојловић“, а наши домци.

Као и сваке године био је расписан Светосавски наградни литерарни темат.

Одржано је интерно такмичење у ликовном и литерарном стваралаштву за учешће на регионалној Домијади.

Домски часопис „Мозаик“ припреман за регионалну Домијаду постављен је у електронској форми на сајт Дома.

Посебно смо као установа и служба поносни  на  то што смо урадили у последњој недељи месеца фебруара.

После дуготрајних припрема наши гости били су чувени Шпански/Баскијски композитор и хармоникаш светског реномеа Горка Ермоза и његов камерни састав Маландро Клуб.

Као наши гости одржали су бесплатни концерт за наше и ученике свих Музичких школа и Академија у Србији, посетили РЈ“Змај“ и ученике  Музичке школе „Коста Манојловић“ који су ту смештени, разговарали са децом посветивши им пуну пажњу и време. Колико је време дозволило, потрудили смо се да их упознамо са Београдом, а о свему овоме можете много опширније прочитати на нашем сајту и у часопису.

Проглашењем ванредног стања 15.марта 2020. у Републици Србији због епидемије вируса КОВИД 19 све активности су прекинуте у складу са прописаним мерама.

Оно што смо тада могли је било да се ученицима олакша приступ садржајима из културе, пласирањем корисних  информације за њих и њихове родитеље путем линкова ка културно-уметничким садржајима, позоришним представама, виртуелним музејима, бесплатним књигама, курсевима, филмовима, музици, телевизијском и културном садржају, бесплатном психолошком подршком надлежних институција, едукативним филмовима и другим бесплатним ресурсима који су у овом тренутку доступни на интернету а имају васпитно-образовни карактер.

Такође, да би одржали креативан дух у периоду изолације, једном недељно онлине, наши сарадници глумица и редитељ Сандра Родић Јанковић и глумац Даниел Ковачевић, иначе наш бивши ученик, су држали часове дикције и глуме нашим ученицима, осмишљене кроз низ вежби и задатака које су добили, а затим снимили својим телефонима и слали, након чега су сви коментарисали. Рок за слање ”видео задатка” била је субота, а недељом заједничко коментарисање.

Овим смо желели да одржимо континуитет рада нашег Студија глуме, посебно за ученике који остају у Дому и наредних година.

СПОРТ

У школској 2019/2020   с е г м е н т   с п о р т а   изгледао је овако:

У спортским дисциплинама и такмичењима анимиран је велики број ученика који су своје знање и вештине приказали у најбољем светлу.

Осим јануара и фебруара ученици су уторком пливали рекреативно на Ташмајдану.

Стрељаштво је било у термину  среда и четвртак – у преподневним и поподневним сатима ученици одлазили су  у Стрељачки клуб Партизан.

Коришћена су  термини за одбојку и кошарку у фискултурној сали, сваке среде, Економске школе „Нада Димић“ у Земуну.

Наравно, док је било лепо и топло време, ученици су спортске активности имали на терену РЈ „Алекса Дејовић“.

Доста је било и интерних турнира, укључујући светосавски са сјајним одзивом ученика и то  у стрељаштву, стоном тенису, одбојци, шаху  и кошарци.

Одржан је и тринаести  светосавски турнир у малом фудбалу.

Све ово дешавало се  у склопу припрема за Домијаду 2020, где су наше екипе постигле  добар успех  на регионалном такмичењу, док је оно трајало.

Дружили смо се почетком марта  са ученицима из Домова из Свилајнца, Лесковца  и Новог Сада у Свилајнцу, а одржани су спортски сусрети у шаху, стоном тенису и бадмингтону.

Проглашењем ванредног стања 15.марта 2020. у Републици Србији због епидемије вируса КОВИД 19 све активности су прекинуте у складу са прописаним мерама.

ДОМИЈАДА

ДОМИЈАДА је највећи и најважнији Сусрет омладине Домова ученика средњих школа Републике Србије.
Сусрети имају такмичарски карактер и организују се на регионалном (у месецу марту текуће школске године) и републичком нивоу (у месецу априлу текуће школске године), а по завршетку регионалних такмичења.

Припреме за сусрете трају током целе школске године.

Такмичења се организују у области културе и спорта.

Спортске дисциплине у којима се ученици такмиче и у мушкој и у женској конкуренцији су: мали фудбал, кошарка, одбојка, стони тенис, шах и стрељаштво.

Број чланова спортских екипа одређен је Правилником и пропозицијама Домијаде, а који произлази из правила и пропозиција европске и светске федерације тих спортова.

Области културно-уметничког стваралаштва у коме се ученици такмиче су: ликовно стваралаштво, литерарно стваралаштво, сценско музичко стваралаштво и изложба ученичких радова.

Број учесника у овој области одређен је Правилима и пропозицијама такмичења.

Право учешћа на регионалним сусретима имају сви ученици (васпитачи и стручни сарадници) који су током године квалитетно радили и реализовали програме и активности у области културе и спорта.

Право учешћа на републичком Сусрету остварује се пласманом на прво место у области спорта, сценско музичког стваралаштва и пласманом на прво, друго и треће место у области литерарног и ликовног стваралаштва на регионалним сусретима.

Изложба радова на републичком сусрету има ревијални карактер.

На нивоу града Београда (који представља један од пет региона у Србији), у организацији се мењају четири Дома ученика (једино Дом ПКБ то не ради), тако да наша установа организује ово такмичење на регионалном нивоу сваке четврте године.

Када је спорт у питању, координатори спортских активности у сарадњи са осталим колегама окупљају децу и врше тријажу за формирање „репрезентације“ Дома у такмичарским дисциплинама. За тренинге се користи наш терен док је лепо време, а затим изнајмљујемо сале односно просторе по потребама спортова. Организују се интерни турнири, тако да од септембра месеца до марта, када је регионално такмичење имамо добре и уигране екипе које углавном побеђују.

Када је културно уметничко стваралаштво у питању – за област литерарног и ликовног тријажа по три ученика који представљају Установу се врши на интерном такмичењу, као и избор радова за изложбу. За сценско музичко стваралаштво (драмски приказ, поетски приказ, етно, класична и популарна музика, плес и фолклор), по завршеним аудицијама, одржавају се пробе, углавном по два пута недељно, у домским просторима, за сваку такмичарску тачку. Све ово дешава се од октобра до марта месеца.

Све активности у вези Домијаде реализују се преко Програмске служба.