1. децембар – Светски дан борбе против сиде

Ове године под слоганом ИЗЈЕДНАЧИМО

У четвртак, 01.12.2022. године поводом Светског дана борбе против ХИВ/СИДЕ, ученици РЈ „Алекса Дејовић“ су присуствовали предавању „Наоружај се знањем и воли сигурно“ на Факултету спорта и физичког васпитања, у организацији Црвеног крста Београд. Предавање је одржано за студенте, али и у присуству ученика Медицинске школе „Београд“ и Ученичког центра Београд.

Након обраћања домаћина, гостију и председника Црвеног крста, др Мила Паунић, епидемиолог Завода за здравствену заштиту студената Београд, одржала је занимљиво предавање и одговорила на велики број питања студената. Затим је организован квиз и уручене награде учесницима који су најбрже тачно одговорили на постављена питања, а свим присутнима подељени кондоми.

Ученици су имали прилику да сазнају разлику између ХИВ-а и сиде, начине преношења ХИВ-а, које су то мере превенције, као и мере за контролу ХИВ инфекције. Често због незнања, особе са потврђеном инфекцијом се дискриминишу и гледају само кроз ову болест, а управо их не смемо стигматизовати, него би им требало пружити сву могућу подршку. У данашње време је доступна антиретровирусна терапија са којом се започиње одмах по откривању инфекције и захваљујући којој се живи најнормалније. Веома је битно информисати се на време, како бисмо били одговорни према себи и другима и како бисмо се опходили према зараженима како и заслужују. Докторка је говорила и о начинима преношења вируса, делу популације који је најугроженији, о  важности коришћења заштите при сексуалним односима, о особама које не могу да се заразе ХИВ вирусом, али и о новим могућностима заштите сада доступне и у нашој земљи, ПЕП и ПрЕП терапијама које се могу узети после и пре потенцијалног излагања ризику од инфицирања. Сада се може рећи да се са ХИВ-ом не само живи, него и стари. Процењује се да ће до 2030. године бити знатно смањена смртност особа заражених вирусом и да више неће бити глобална претња по здравље.

Људи који живе са ХИВ-ом данас би требало, а што је још битније, могу да живе као и сви остали, нађу нове радости у животу, достигну своје циљеве и проживе богат и интересантан живот.

У складу са овогодишњим слоганом кампање „Изједначимо“, важно је да дамо допринос у решавању неједнакости и помогнемо у стављању вируса под контролу.

Маријана Шешић

Слободанка Марић