АНГАЖМАН ФЕСТ – СВИ СМО МИ ПРИЧЕ, КОЈА ЈЕ ТВОЈА

„Зашто смо овде?“, упитао се млади глумац представе „Сви смо ми приче, која је твоја“. Као и увек, трудимо се да наши ученици присуствују актуелним збивањима, па су тако и овог пута могли да погледају представу у оквиру такмичарског дела Ангажман феста, првог фестивала ангажованих и едукативних позоришних представа намењеног ученицима завршних разреда основних и средњих школа. Фестивал је одржан у Дому омладине и за циљ има пружање видљивости ангажованом театру, едукацију тинејџера и приближавање важних тема младима, на начин који им приближава и позориште.

Уместо тражења одговора на питање зашто смо овде, које је за нас недокучиво, можемо да се запитамо „Ко сам ја?“ и ко желим да будем и да се потрудимо да сазнамо одговор. Кроз представу нас воде млади глумци Студиа „БИС“ који су дочарали раст и развој особе од доласка на свет до завршетка средње школе. Посебна пажња је посвећена делу одрастања током средње школе, када су и дилеме и проблеми са којима се суочавају млади у том периоду, велики. Овај драмски текст настао је на основу радионичарског рада са младим глумцима, у ком они путем различитих сцена, више или мање успешно, преиспитују своје приче и приче својих вршњака, са свим успесима и кризама подсећајући се ко су били, шта су желели да буду и схватања о томе ко су сада.

Питања и теме сцена које се обрађују су из свакодневног живота са којима се суочавају млади. Неке од њих су веома осетљиве и могу опредељујуће утицати на развој младих. Из тог разлога их треба и решавати уз помоћ пријатеља, родитеља, професора, васпитача или адекватне стручне помоћи. „САМО НАПРЕД!“ хорски поновљена порука неколико пута на крају представе остаје да одјекује и подстиче да идемо даље и да проблеме решавамо и тако растемо и развијамо се као личности.

Након представе присуствовали смо разговору са редитељем и свим актерима који су се захвалили публици и желели да још једном пренесу поруку да нема одустајања, да нема повратка назад него да увек идемо даље и радимо на решавању проблема.

„Млади глумци су талентовани и заиста су ме одушевили. Представа је смешна али и поучна. Пронашла сам се у многим ситуацијама. Научила сам да је вема важно у животу имати самопоуздање. Схватила сам да морам да пазим на себе и да не смем да будем лаковерна. Захвална сам им што су одиграли ову представу и отворили ми очи за неке ствари.“

Александра Матијевић, РЈ  „Алекса Дејовић“

„Представа је имала лепу причу у којој смо се сви пронашли јер прати одрастање од најранијег доба па све до тинејџерских дана. Не могу да се похвалим да сам одушевљен како је у целини изгледала представа, зато што је била пуна осцилација и глумци у неким сценама нису успевали да нам одрже пажњу. Као што сам рекао, представа је била пуна осцилација, тако да је било и делова када су поједини глумци заслужено добијали овације публике.“

Дарко Деспотовић, РЈ  „Алекса Дејовић“