Анксиозност и депресија код адолесцената

Др Жељка Кошутић, психијатар и стручњак у области менталног здравља, недавно је одржала инспиративно предавање у радној јединици Змај у Ученичком центру Београд. Тема која је привукла пажњу и дубоко заинтересовала бројну публику била је „Анксиозност и депресија код адолесцената“.

Као начелница Дневне болнице за адолесценте на Институту за ментално здравље, др Кошутић је донела са собом богато искуство и стручност која је осветлила тему из различитих углова. Њено предавање није само било теоријско излагање, већ и интерактивна сесија која је подстакла ученике да постављају питања и активно учествују у дискусији.

Велики број ученика присуствовао је овом догађају, што јасно указује на важност коју придају менталном здрављу и жељу да се едукују о питањима као што су ансиозност и депресија. Њихова заинтересованост је била евидентна кроз ангажовано постављање питања и изношење личних искустава, што је створило атмосферу отворености и разумевања.

Др Кошутић је својим стручним знањем успела да демистификује многе митове и стереотипе који окружују ове теме, истичући важност разумевања и подршке у борби против менталних изазова. Њено предавање није само оснажило ученике да разумеју своје емоције и изазове с којима се суочавају, већ им је пружило и алате и ресурсе како би се носили са њима на конструктиван начин.

Ученички центар Београд је, кроз овај догађај, још једном показао своју посвећеност едукацији и подршци ученицима у свим аспектима њиховог развоја, укључујући и бригу о менталном здрављу. Ова иницијатива није само оснажила ученике, већ је и нагласила важност отвореног дијалога о менталном здрављу.

Мирјана Илић
Координатор васпитне службе